Een tiebreak is onvoorspelbaar en slecht voor de zenuwen. Een beetje zoals Russische roulette dus. Voor Elena Demmentieva, nochtans uit Moskou, bleek het spelletje dodelijk: 7-6 (7/4) en 7-6 (7/5). ,,Ik was geen moment bang dat het zou uitdraaien op een derde set'', zei Justine Henin. Ze won de hoogstaande partij, in de tweede set langdurig onderbroken door hevige regenval, en speelt vandaag haar kwartfinale tegen Monica Seles.

,,Ik was behoorlijk blij met de regen. Het gaf me de tijd om mijn zaakjes even op een rijtje te krijgen. Samen met coach Carlos Rodriguez even de wedstrijd en de tactiek doorpraten in het spelersrestaurant. Dat hielp. Wat er nu verder ook gebeurt, ik beschouw mijn contract al als vervuld'', zei Henin na de thriller tegen Dementieva.

Niet dat men de finaliste van vorig jaar een gebrek aan ambitie kan aanwrijven: ,,Ik bedoel niet dat ik geen kans maak tegen Monica Seles in de kwartfinale, ik maak veel meer kans op gras dan bijvoorbeeld op hardcourt. Ze is wat ouder en trager geworden, maar ze staat nu eenmaal hoger gerangschikt dan ik. Bovendien wist ik voor de start van Wimbledon nog niet of ik voldoende hersteld was van de bronchitis die me op Roland Garros dwarszat.''


Rudi Völler
Weer winst voor Henin dus, zij het andermaal niet honderd procent overtuigend. Maar dat was het voetbal van Duitsland op het afgelopen WK evenmin en toch speelden de mannen van Rudi Völler de finale. Er is dus hoop. Gewettigde hoop zelfs. Omdat Henin stukken beter tenniste dan in haar eerste drie wedstrijden hier op Wimbledon. En omdat ze de tiebreaks soepel naar haar hand zette.

Nu eens was het genieten, dan weer bibberen, vaak allebei tegelijk. Bij vlagen prachtig tennis, spanning van begin tot einde op court nummer dertien. Dementieva, niet voor niets twaalfde reekshoofd, legde de als zesde gerangschikte Henin het vuur aan de schenen.


Mentaal
Henin slaagde er niet in om verworven breaks lang genoeg vast te houden. Het wás ook niet makkelijk serveren bij deze weersomstandigheden. Maar toch. Een mens kan niet anders dan denken dat Henin mentale problemen blijft hebben om haar wedstrijden af te maken.

In de eerste set brak ze na vlotte winst in haar eigen servicegame meteen door de serve van Dementieva. Even later was het weer te herbeginnen. Henin brak een tweede keer door de Russische opslag, maar toen ze serveerde voor setwinst ging ze door de knieën. Al dient gezegd dat Dementieva voortreffelijk speelde. Het verhaal van de tiebreak: van 3-0 over 5-2 naar 7-4.


Sorry
Tweede set? Zelfde verhaal. Henin die breekt en meteen wordt teruggebroken (1-1). Henin die weer breekt, sorry dat we in herhaling vallen, en (nogmaals sorry) wordt teruggebroken. Coach Rodriguez zal zich hebben zitten verbijten, en heus niet alleen van de kou.

Gelukkig was Justine cool genoeg om ook de tweede tiebreak naar haar hand te zetten. Ze gunde Dementieva wel één puntje meer (7-5), maar geen belle.

In de kwartfinale wacht Monica Seles, die Tanasugarn klopte met tweemaal 6-2. Henin-Seles? Dat staat voorlopig 4-0 voor Seles. Tijd om die nul van het scorebord te vegen, zouden we zeggen.