BRUSSEL - In de salons De Romree in Grimbergen valt vanmiddag het doek over het volleybalseizoen 2001-2002. Dan worden de laureaten bekendgemaakt van de zoektocht van deze krant naar de ,Volleybalspeler' en ,Volleybalspeelster van het Jaar'. Een zoektocht die uit twee rondvragen (januari en eind april) bestond. Maaseik-middenman Martin Lebl en Kieldrecht-aanvalster Olga Barinova waren in 2001 de besten. Ook dit jaar konden ze zich in de top-tien plaatsen en zijn dus kandidaat om zichzelf op te volgen.

Dat Maaseik de grote slokop was dit seizoen op nationaal vlak met beker én titel, vertaalde zich ook in het referendum waaraan bondsverantwoordelijken, clubvertegenwoordigers, spelers en speelsters, trainers, scheidsrechters en journalisten deelnamen. Maaseik veroverde vier plaatsen in de top-tien. De vier spelers zijn Vital Heynen, Martin Lebl en de jongeren Kristof Hoho en Hector Soto. Roeselare, de winnaar van de Europese Top Teams Cup, heeft met Ivan Contreras en de afscheidnemende Walter Engelen, twee vertegenwoordigers. Bekerfinalist Antwerpen doet even goed met Frank Depestele en Steve Roelandt, twee spelers die volgend seizoen elders aan de slag gaan. Lennik (Ralf Bergmann) en Averbode (Vladimir Batez) hebben één speler bij de top.

Bij de vrouwen is het overwicht van Kieldrecht, dat dit weekend wel de titel aan Tongeren moest laten, met vijf speelsters in de top-tien nog groter. Olga Barinova vertoeft in het gezelschap van Catherine Claes, Irina Pavlova, Tatiana Teterina en Liesbet Vindevoghel. Drie Herentals-speelsters dingen mee naar de eerste plaats: Ineta Savicka, Saskia van Hintum en Veerle Van Looy. Kampioen Tongeren doet dit met Liesbet Mouha en Anja Sliwinska.

Het blijft niet bij de huldiging van de beste speler en speelster. Ook de ,Mannencoach' en de ,Vrouwencoach van het Jaar' worden in Grimbergen op het podium geroepen, net als de ,Beste Scheidsrechter.' In deze categorieën zijn er telkens drie nominaties. Aandacht is er ook voor de jongeren met zowel bij de mannen als bij de vrouwen een trofee voor de ,Rookie van het Jaar'. (GO)