De kans is bijzonder klein dat België een team stuurt naar de Motorcross der Naties, op 20 oktober in het Spaanse Bellpuig. ,,Ik ga niet met een C-ploeg'', liet bondscoach Joël Robert duidelijk verstaan. ,,Ik wil ons land en mijzelf niet belachelijk maken.'' Na het forfait van de toppers Everts, Smets en Bervoets en het afhaken van Caps en Ramon wordt de keuze voor een mogelijke selectie heel beperkt.

Een week voor het evenement zou plaatsvinden, kreeg organisator Dorna het verbod van de Amerikanen om de landenwedstrijd op illegale grond te rijden. Dorna verpatste alsnog de wedstrijd naar Spanje, zeer tegen de zin van de rijders. ,,Wij laten niet met onze voeten rammelen'', lieten Smets en Bervoets duidelijk horen. Stefan Everts had geen zin om nog een maand te blijven trainen en blijft ook thuis. Bovendien heeft de hele Belgische top een contract om in het weekeinde van 19 en 20 oktober een Supermotard-wedstrijd te rijden in Arendonk. Een evenement waar Joël Smets trouwens in de organisatie zit.

Bondsvoorzitter Claude Danis probeerde alsnog de brokken te lijmen. Danis wil nog een ploeg sturen, vooral dan om geen gezichtsverlies te leiden bij de Internationale Motorsportfederatie, waar hij één van de bonzen is. Hoedanook, de prestigieuze landenwedstrijd is ondertussen al gedegradeerd tot een treffen van de mindere goden. Ook de Verenigde Staten, Australië en Nieuw-Zeeland geven forfait. De Franse toppers Pichon, Tortelli, Bolley en Demaria volgden het voorbeeld van hun Belgische collega's.

  • AUSTRALIË won de 'Internationale wereldbeker motorcross', de officieuze vervanger van de MX der Naties. De wedstrijd werd in het Amerikaanse Jacinton gereden. Veel rijders en motoren waren immers al in de VS toen ze het nieuws van de afgelasting te horen kregen en besloten dan maar een onderonsje te organiseren.