,,Dit komt keihard aan. Saneringen hadden we wel verwacht, maar iets van deze omvang is onbegrijpelijk.'' De vakbonden reageerden zwaar ontgoocheld na de aankondiging dat bij Alcatel Bell 1.073 jobs verdwijnen. Deze zomer werkten nog ongeveer 4.500 mensen bij Alcatel Bell, straks nog 3.400. In Gent verdwijnt de fabriek met 185 werknemers, in Geel verliezen 248 mensen hun job en in de zeven Antwerpse vestigingen moeten nog eens 640 banen weg.

Voor de getroffenen zal het des te cynischer zijn dat de geplande verhuizing en centralisatie van Alcatel Bell naar het Antwerpse Kievitsplein gewoon doorgaat.

De kans dat er nog een overnemer opdaagt voor de fabriek in Gent, is haast onbestaande, ook al omdat de fabriek op zwaar vervuilde bodem staat. Voor de overbodige jobs in Antwerpen, Geel en Gent wordt wel de procedure-Renault gevolgd om een sociaal akkoord te sluiten, maar aan een vermindering van het aantal afvloeiingen wil de directie niet denken.


Leeggezogen
De herstructurering bij Alcatel Bell werd gisteren meegedeeld op een ondernemingsraad en op personeelsvergaderingen. Ze is, volgens woordvoerster Tru Lefevere, onvermijdelijk geworden na de aankondiging vorige week dat Alcatel wereldwijd 9.000 banen zou schrappen. Alcatel Bell wijst erop dat de crisis in de telecomsector ook de concurrentie tot verregaande saneringen noopt. Massaal banenverlies is bezig bij Nortel, Lucent, Marconi en Siemens.

Ronald Geldof (47) uit Noorderwijk werkt al 32 jaar bij Alcatel in Geel. ,,Onze fabriek is leeggezogen'', zegt hij. ,,We hebben hier altijd goed werk geleverd, maar men heeft ons alles afgenomen. Overgebracht naar overal. Ik vraag me af of wat hier straks overblijft, nog leefbaar is.''

Maar er is ook boosheid. Kristien Merckx (BBTK) over de toestand in Antwerpen: ,,De laatste herstructurering is amper achter de rug of er volgen alweer nieuwe besparingen. Dit is geen sanering meer, dit is pure afbouw. We maken ons zeer grote zorgen om het voortbestaan van Alcatel in België.''


Gouden jaren
De Bell Telephone Manufacturing Company werd opgericht in 1882 en kende een eerste hoogtepunt na de Eerste Wereldoorlog toen automatische telefonie doorbrak. In 1927 had ,,den Bell'' 11.000 mensen in dienst. De echte gouden jaren, toen Bell zich ook op de huishoudautomaten had toegelegd, kenden een hoogtepunt in 1972, toen de firma 15.000 werknemers telde. Bell zette toen ook zijn eerste stappen in de ruimtevaarttechnologie.

Na de overname in 1986 door de Franse technologiegroep Alcatel (vandaar Alcatel Bell) deed de breedbandtechnologie zijn intrede, maar kwam ook het zwakke punt van de groep bloot te liggen: de enorme investeringen resulteerden niet in het verhoopte resultaat en besparingen konden niet uitblijven.