Op 31 oktober bestaat de televisie in Vlaanderen precies vijftig jaar. De VRT viert dat met een groots verjaardagsfeest met tientallen coryfeeën van vroeger en nu. Tijdens hetzelfde weekend blikt Jan Van Rompaey terug op de de televisiemakers die intussen overleden zijn. De persvoorstelling werd een heus weerzien met tal van vedetten die iedereen zich herinnert en die samen een stukje Vlaamse geschiedenis geschreven hebben.

,,De televisiegeschiedenis van de voorbije vijftig jaar zou in Vlaanderen nooit geschreven kunnen zijn zonder het enthousiasme, de gedrevenheid en de creativiteit van de pioniers'', zegt VRT-baas Tony Mary. ,,Het weekend van 31 oktober wordt een echt jublileumweekend, maar de viering van vijftig jaar VRT loopt tot mei 2004''.

De VRT haalt immers op allerlei manieren herinneringen op aan het verleden. Terwijl Bart Peeters hulde brengt aan de nog in leven zijnde pioniers, concentreert Jan Van Rompaey zich op hen die er vandaag helaas niet meer zijn. Jan Theys, Romain Deconinck, Fred Debruyne en Jet Cabanier, Mathilde uit Schipper naast Mathilde , worden gehuldigd aan de hand van beeldfragmenten. In het najaar komt ook De Pre Historie terug. Guy De Pré maakte een nieuwe reeks over de jaren negentig. Als alle afleveringen ooit op een rij worden uitgezonden, heeft de VRT meteen een overzicht van de actualiteit en de muzikale hoogtepunten van de afgelopen vijftig jaar.

Eén van de toppers wordt Rode rozen van Rosa , waarin Rosa Vermeulen vijf maanden lang de bekende fictiereeksen van weleer aankondigt. Een greep uit het aanbod: Wij heren van Zichem , De paradijsvogels , De kolderbrigade , Langs de kade en De collega's


Overlopers welkom
De VRT is naar eigen zeggen trots op wat de omroep de voorbije vijftig jaar gepresteerd heeft. ,,Deze verjaardag is bijzonder, ook al omdat we wellicht niet de honderdste verjaardag van de televisie zullen vieren. Over vijftig jaar zullen we immers volop in het digitale tijdperk leven'', zegt TV1-netmanager Bettina Ghijsen. Terry Vanginderen, Tante Terry, hamerde er op haar beurt op dat de televisie sinds 1953 een heel lange weg heeft afgelegd. ,,In mijn tijd was er nog geen sprake van de moordende druk van de kijkcijfers. De eerste avond haalde het toenmalige NIR, welgeteld 300 kijkers. Ik maakte het zelf niet mee, want ik trad pas een dag later in dienst van de televisie''.

Tijdens de persvoorstelling waren de sneren naar de recente overstap van Stef Wauters naar VTM niet van de minste. Maar de VRT houdt zich naar eigen zeggen sportief aan de afspraak dat haar overlopers van weleer met open armen ontvangen worden tijdens het verjaardagsfeest. Opmerkelijke aanwezigen waren tijdens de voorstelling Luc Appermont, Birgit Van Mol en Rani De Coninck. Een opvallende afwezige was Jan Ceuleers. De voormalige directeur-generaal televisie had luidens zijn echtgenote, de voormalige omroepster Rachel Frederix, geen interesse om aan de feestelijkheden deel te nemen. (KV)