Opgelet als u met de auto naar Italië wil. Sinds 16 augustus is daar een nieuw verkeersreglement met strafpunten ingevoerd. Wie 20 punten verzamelt, krijgt meteen een rijverbod. Die twintig punten verdien je onder andere door in dronken toestand 40 kilometer te snel te rijden.

Volgens het Europees Centrum voor de Consument geldt het nieuwe systeem zowel ook voor buitenlanders. Zowel de Italiaanse dienst voor toerisme als de Belgische transportorganisatie Febetra betwisten dat echter.

Italianen met twintig strafpunten verliezen hun rijbewijs en moeten opnieuw een rij-examen afleggen. Buitenlanders die een verkeersovertreding begaan, krijgen ook strafpunten achter hun naam in een gegevensbank. Wie 20 punten in een jaar verzamelt, krijgt een rijverbod in Italië voor de volgende twee jaar. Twintig punten op twee jaar betekenen een rijverbod voor het volgende jaar, en 20 punten in drie jaar zijn goed voor een rijverbod van zes maanden.

Wie ondanks zijn 20 punten toch blijft rijden, riskeert een boete tussen de 2.168 en de 8.676 euro. Is er geen andere bestuurder onder de passagiers, dan wordt de auto in beslag genomen, met alle kosten vandien voor bewaring en administratie.

Voor een balans is het na een week nog te vroeg. Maar het eerste weekend na de invoering vielen op de Italiaanse wegen maar half zoveel doden als normaal.