ANDERLECHT - Sporting Anderlecht doorbrak gisteravond in de matige topper tegen Lokeren SNW zijn negatieve reeks in de competitie. Na twee opeenvolgende nederlagen haalde de paars-witte aanhang opgelucht adem. Voor de rust was er nochtans weinig reden tot vrolijkheid maar Gilles De Bilde liet kort na de herneming het Constant Vanden Stockstadion eindelijk weer zingen met een goal en een assist aan Nenad Jestrovic voor 2-0. De bezoekers bleven zonder reactie, meteen de eerste Waaslandse nederlaag in tien wedstrijden.

Ook al leverden de duels tussen Anderlecht en Lokeren in het verleden vaak spektakel op, de eerste helft van deze uitgave bleek een schraal kijkstuk. De slordigheden aan beide kanten waren niet te tellen en ook het tempo lag veel te laag. Paars-wit had wel doorlopend veldoverwicht en was de enige ploeg die probeerde aan te vallen.

Lokeren, nummer twee in de ranking en geroemd om zijn offensieve spel, gaf aanvallend niet thuis. De spitsen Bangoura en Kimoto waren veel te statisch om onder meer de secuur verdedigende Tihinen te verontrusten. Ze knutselden geen enkele volwaardige aanval in elkaar. Zitka, dan toch fit geraakt tegen zijn ex-ploeg, moest enkel een paar ballen oprapen. Ook op het middenveld moest Lokeren het onderspit delven.

Anderlecht begon nochtans zonder vertrouwen aan de cruciale partij. De inzet was er wel, maar de meeste combinaties stierven een vroege dood. Alleen De Bilde en vooral Aruna namen af en toe initiatief, maar hun acties kregen - mede door de goede Lokerse organisatie - geen vervolg. Crasson kopte op het kwartier de eerste echte doelpoging een meter naast.

De wedstrijd begon systematisch te verruwen, met drie gele kaarten tot gevolg. Aruna ontsnapte aan de uitsluiting toen hij in een onbezonnen reactie de te fel opzittende Vidarsson een slag verkocht.

Halfweg sloeg de vlam dan toch eindelijk even in de pan. Vanderhaeghe stuurde De Bilde diep, Van der Jeugt ontzette met een gelukje. Anderlecht begon beter te voetballen, met onder meer een schot van Jestrovic tot gevolg. Baseggio was dicht bij de 1-0 toen hij goed kopte op een hoekschop van De Bilde, maar Van der Jeugt had een geweldige reflex in huis. De jonge Lokeren-doelman redde ook nog een uithaal van Crasson met de voet, zodat we gingen rusten bij 0-0.

Het tweede bedrijf kende beduidend meer animo. Bangoura claimde al snel een penalty na duw- en trekwerk van Tihinen in de rechthoek, Lokeren leek heel even dan toch de neus aan het venster te steken. Sporting Anderlecht antwoordde evenwel gevat. Tihinen vlamde op een mooie aanval De Bilde-Baseggio nog naast, De Bilde trof wél raak. Aruna kon zich doorzetten en voorzetten, Van der Jeugt bokste, half gehinderd door zijn ploegmaat Conte, de bal al te flauw in de voeten van de Ket . Via de onderkant van de lat stond het zowaar 1-0.

En de thuisploeg duwde meteen door. De Bilde, weer hij, opende goed vanop links, Jestrovic won het duel van de wederoptredende Van Dender en knalde zonder pardon de 2-0 tegen de touwen. Anderlecht bleek bevrijd, Lokeren kon maar geen vuist maken. De Brusselaars tikten de bal rustig rond, Lokeren kon alleen met een vrijschop van Kristinsson (metertje over) wat dreigen.

Ei zo na werd het in de slotfase nog 3-0. Invaller Seol (pas terug na zijn interland met Zuid-Korea tegen Brazilië) zorgde voor de goede actie op links, Jestrovic kopte krachtig maar Van der Jeugt redde.

  • ANDERLECHT 2 LOKEREN 0 SCHEIDSRECHTER: Gumienny TOESCHOUWERS: 23.000 DOELPUNTEN: 53' De Bilde 1-0, 56' Jestrovic 2-0 ANDERLECHT: Zitka; Crasson, De Boeck, Tihinen, Ilic; Aruna (84' Hendrikx), Vanderhaeghe, Baseggio, Zewlakow; De Bilde (78' Seol), Jestrovic LOKEREN: Van der Jeugt; Conté, Zéré, Doba, Van Dender; Kimoto, Gretarsson, Vidarsson, Van Hoeylandt (72' Kristinsson); De Beule, Bangoura GELE KAARTEN: 20' Vidarsson, 24' Conté, 26' De Bilde, 86' Gretarsson RODE KAARTEN: geen