Goed nieuws voor wie elk jaar terugtrekt van de belastingen. De wachttermijn, nu soms een jaar lang, wordt fel verkort. Ten laatste in 2007 moeten loontrekkenden hun afrekening al twee maanden na de aangifte krijgen. Vanaf volgend jaar wil de fiscus de belastingaangifte vooraf gedeeltelijk invullen. ,,Zo kunnen we de controleurs inzetten waar het nodig is'', zegt staatssecretaris voor Informatisering Peter Vanvelthoven (SP.A).

Nu kan het een jaar duren vóór een loontrekkende zijn afrekening van de belastingen krijgt. Vanvelthoven heeft in Canada geleerd hoe het anders kan. Daar wordt met een computerprogramma onderzocht of een aangifte afwijkt van vroegere aangiften of van mensen met hetzelfde beroep. Alleen de afwijkende gevallen - goed voor 6 procent van de aangiften - worden nog onderzocht.

Vanvelthoven wil dit systeem ook in België invoeren. Het ministerie van Financiën heeft zelfs al een prijsofferte gelanceerd. Door het systeem moet het mogelijk worden de afrekening van de belastingen tegen 2007 in twee maanden klaar te hebben. Tien dagen, zoals in Canada, is te hoog gegrepen, vreest de staatssecretaris.

In een eerste fase komen alleen de loontrekkenden aan bod. ,,Moeilijker gevallen, zoals zelfstandigen, volgen later'', zegt Vanvelthoven. ,,Ik wil niet naar buiten komen met iets dat niet werkt. We moeten vertrouwen wekken voor zulke e-government -projecten.''

Vanaf volgend jaar al wil de fiscus bepaalde rubrieken op de belastingaangifte zelf invullen. Dat gaat bijvoorbeeld om het kadastraal inkomen, dat elk jaar hetzelfde bedrag is. Gegevens over het loon volgen later. Vanvelthoven heeft nog andere plannen om via elektronisch besturen de burger nog meer te ontlasten van administratieve rompslomp.

Lees blz. 4