De autoverzekeraars moeten jongeren en senioren goedkoper verzekeren, eist minister van Economische Zaken Fientje Moerman. Tegen het midden van december verwacht ze een voorstel hierover. Anders grijpt ze via wettelijke weg in.

Op 1 november gaat het tariferingsbureau voor auto's van start. Dit moet een verzekering aanbieden aan wie nu geweigerd wordt. Maar de bedoeling hiervan is brokkenmakers en wanbetalers te helpen. Moerman eist dat jongeren en senioren tegen normale prijzen op de verzekeringsmarkt terechtkunnen.

In België rijden zo'n 100.000 onverzekerde auto's rond. Sinds een jaar of acht voeren de verzekeraars met de regering gesprekken om daar een oplossing voor te vinden. Die werd gisteren voorgesteld: op 1 november gaat het ,,tariferingsbureau auto'' van start. Dat is verplicht een autoverzekering aan te bieden aan al wie elders geweigerd is of een te hoge premie krijgt voorgelegd. Dat overkomt vooral mensen die al veel ongevallen achter de rug hebben, hun premies niet betalen, jongeren en senioren.

Moerman stelde gisteren dat het bureau niet voor jongeren en senioren bedoeld is, wel voor brokkenmakers en wanbetalers.

Nu biedt het bureau voor een twintigjarige die zijn eerste verzekering afsluit en een auto met een vermogen van 44 kilowatt koopt (bv. de basisversie van een Open Corsa of Ford Fiesta), een premie van 1.252 euro. ,,Veel te duur voor zo'n klein bakske'', zegt minister Moerman. ,,Bovendien is dat niet de taak van het bureau. Dat moet een oplossing bieden voor brokkenmakers en wanbetalers.''

Die krijgen onder bepaalde voorwaarden altijd een premievoorstel van het bureau. Maar dat kan heel hoog oplopen voor wie al veel ongevallen heeft gehad.

Totnogtoe wordt de premie bepaald op basis van de bonus-malusgraad. De verplichting die te gebruiken, verdwijnt vanaf nieuwjaar. Vanaf dan wordt de premie bepaald op basis van een genuanceerder schadeattest over de voorbije vijf jaar. Sinds augustus 2002 houden de verzekeraars die gegevens bij. Vanaf nieuwjaar vervangt het nieuwe attest geleidelijk de bonus-malus, zonder dat dit verplicht is.

(BM)