Nieuwspresentator Stef Wauters stapt over van de VRT naar VTM. Hij wordt er hoofdredacteur en presentator van het nieuws. Samen met directeur Informatie Klaus Van Isacker zal hij een nieuw elan geven aan het VTM-journaal, dat zijn positie van marktleider verloor aan de VRT. En hoewel niemand het wil bevestigen, luidt het dat Wauters overstapt voor een jaarloon van 250.000 euro.

Stef Wauters heeft op 8 augustus voor het laatst het TV1-journaal van 19 uur gepresenteerd. Binnenkort zal hij op VTM te zien zijn. Hij wordt er naast Dany Verstraeten de belangrijkste nieuwslezer en hoofdredacteur. Hij volgt Fernand Van Oostende op, die zich opnieuw met de nieuwsgaring zal bezighouden.

,,De VTM-nieuwsdienst wordt volledig vernieuwd. Het was een te aanlokkelijk aanbod om hier niet op in te gaan'', zegt Stef Wauters.

Hij ontkent in alle talen dat hij voor het geld gekozen heeft. ,,Het jaarloon van 250.000 euro dat circuleert is flauwekul. De journalistiek is geen showbusiness. Het geld is niet het doorslaggevende element geweest'', zegt hij.

Volgens Wauters is het evenmin de bedoeling om in de toekomst VRT-journalisten naar VTM te lokken. ,,De VTM-redactie bestaat uit genoeg getalenteerde mensen die het plan kunnen realiseren dat we voor ogen hebben. Er zullen wel nieuwe mensen aangeworven worden, maar ik ga niet in het vijvertje van de VRT vissen.''


Industriële spionage
De VRT reageert bijzonder teleurgesteld op de overstap. ,,Dit is de beste manier om aan industriële spionage te doen'', reageert VRT-hoofdredacteur Leo De Bock. ,,Stef maakte deel uit van onze strategische cel en vertrekt met een flink pak bedrijfsgeheimen. In dat opzicht betreur ik zijn overstap, maar de VRT beschikte niet over de mogelijkheden om VTM financieel te overtroeven. Wij kunnen het ons niet veroorloven om onethisch met belastinggeld om te springen. Het is ook jammer dat dit gebeurt net nu we het voorbije jaar naar mediavrede gestreefd hebben. Naar mijn aanvoelen zal dit niet zonder gevolgen blijven.''

Stef Wauters ontkent dat hij met strategische informatie naar VTM vertrekt. ,,Het nieuwsproject is bij de VRT al grotendeels gerealiseerd en gekend. Welke geheime informatie ik dan nog zou kunnen meenemen is mij een raadsel'', zegt hij.

Wie Wauters bij de VRT gaat vervangen is nog niet bekend. ,,Maar wellicht wordt Wim De Vilder de belangrijkste presentator naast Martine Tanghe'', zegt Leo De Bock. Wie vanaf september Koppen zal presenteren, wordt pas vandaag beslist.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in