We hebben na Luxemburg, Zwitserland en Ierland het hoogste bruto inkomen per inwoner van Europa. Toch is de gemiddelde prijs voor een woning (108.500 euro) bijzonder laag op de Europese schaal. Ook de gemiddelde oppervlakte van een eigendom (175 m2) scoort goed in de Europese rangschikking. Dat blijkt uit een studie van Era, een samenwerkingsverband van 83 makelaars.

Makelaars verwachten dat de prijzen van woningen in Europa, ondanks de zwakke economie, volgend jaar stabiel zullen blijven. Alleen in Nederland zullen de prijzen boven de 450.000 euro waarschijnlijk dalen. Het duurt ook iets langer vooraleer een eigendom verkocht of verhuurd wordt.

In de meeste Europese landen wordt een correct geprijsd huis in 90 dagen verkocht. Dat is ook het gemiddelde voor ons land. Uitschieters zijn Duitsland met 160 dagen en Spanje met slechts vier weken. Het afsluiten van een overeenkomst met de koper neemt in België gemiddeld vier maanden in beslag, in Zwitserland twee dagen.

Met 74 procent Belgen die zich eigenaar mogen noemen van hun woonst, zitten we aan de top van Europa. Koploper is Ierland waar maar liefst 85 procent eigenaar is.

De gemiddelde Belg verhuist één keer in de 32 jaar. Makelaars voorspellen dat dat cijfer zal dalen. Ook wordt verwacht dat de verhouding tussen vraag en aanbod gelijk zal blijven. Dat geldt niet voor Brussel waar de vraag het aanbod zal blijven overstijgen.

Nederlanders zullen nog altijd woningen in ons land kopen, maar die trend neemt af. De prijzen in België liggen dan wel gemiddeld lager dan in Nederland, er ontstaan grensgebieden met een groot aantal woningen van meer dan 1,5 miljoen euro en daarvan neemt de verkoop aanzienlijk af.