JFK, Nixon, Ali : Hollywood heeft de grote figuren uit de geschiedenis opnieuw ontdekt. Volgend jaar krijgen we het ene na het andere historische drama voorgeschoteld. In de wereldgeschiedenis liggen natuurlijk sterke verhalen voor het grijpen, dat hadden de makers van pakweg Gandhi of Sissi ook al begrepen. Spektakel van het soort dat in 2003 geserveerd wordt, kost echter handenvol geld. Net zo goed beleven we dus straks het jaar van de historische flops.


Pitt en het houten paard
De Duitse regisseur Wolfgang Petersen begint volgend voorjaar met de opnames van Troy , de verfilming van Homeros' Ilias. Daarin leidt de ontvoering van Helena tot de belegering en finaal ook vernietiging van de stad Troje. Brad Pitt kruipt als superheld Achilles in het houten paard. Als Pitt langs de kassa gepasseerd is, mag Petersen met de rest van het budget (140 miljoen euro) proberen adembenemende decors en gedetailleerd uitgedoste troepen bijeen te krijgen in Malta, Marokko en Groot-Brittannië. Petersen scoorde eerder met Das Boot , In the line of fire en The Perfect Storm .


Leonardo de Grote
Ook de biopic rond Alexander de Grote mag 140 miljoen euro kosten. Wie het prestigieuze project mag verfilmen, is nog niet uitgemaakt. Baz Luhrmann (Moulin Rouge) staat als favoriet geboekstaafd, maar veteranen Martin Scorsese en Oliver Stone zijn nog niet buiten strijd. Leonardo DiCaprio kruipt in ieder geval in de huid van de jong gesneuvelde Macedonische krijgsheer. De release is voorzien voor 2004.


Diesel op olifant
Vin Diesel ruilt zijn performante karretjes uit XXX binnenkort voor olifanten. In het spektakelepos Hannibal trekt hij met een kudde dikhuiden en 100.000 soldaten de Alpen over om Rome op de knieën te krijgen. De prent is gebaseerd op Ross Leckies gelijknamige roman. Volgende zomer zou de film al in de zalen te zien zijn.


Passie met Jezus
Religieuze drama's liggen weer in de markt. Notoir geloofsbelijder Mel Gibson zit op dit moment in Rome de laatste twaalf uren van Jezus Christus te verfilmen. Passion wordt een taalkundig hoogstandje, want de acteurs moesten het Latijn en Aramees onder de knie krijgen. Het Italiaanse sekssymbool Monica Bellucci belichaamt de zondares Maria Magdalena, en Jim Caviezel geeft Jezus gestalte. Volgende zomer in de bioscoop.


Luther in Love
Joseph Fiennes schitterde al in Shakespeare in love en met de biografische prent Luther , rond de Duitse geloofshervormer, duikt hij iets dieper de geschiedenis in. Aan zijn zijde vinden we onder meer Peter Ustinov terug. In de herfst van volgend jaar moet het resultaat toonbaar zijn.


Asterix met een steek
Niet in de cinema, maar volgend jaar wellicht wel op de Vlaamse televisie: het stinkdure Duitse kostuumdrama Napoleon . Christian Clavier, bij ons vooral bekend als held uit de jongste Asterix -films, bleek met zijn 1,67 meter exact even groot als de Franse veroveraar en mag zes uur lang de steek ophouden. Voor deze Europese superproductie van 40 miljoen euro werden 10.000 figuranten en 3000 paarden opgetrommeld.