Een verpleegster begint haar eigen zalfjes te maken en ontpopt zich tot de pionier van de make-up: het zou een fantastische film opleveren. Vooral omdat die verpleegster Florence Nightingale was en haar naam in Elizabeth Arden veranderde. Een portret in Beroemd of berucht .

De Florence Nightingale in dit verhaal is natuurlijk niet de Britse die de basis legde voor de moderne verpleegkunde. Deze Florence luisterde naar de naam Nightingale Graham en werd in 1878 geboren in Canada. Ze verloor haar moeder toen ze zes was en bleef achter met haar vader, drie zusters en een broer. Florence wilde verpleegster worden, maar stopte met de opleiding omdat ze het bloed niet kon verdragen. Toch zette de studie haar op het spoor naar succes.

Als verpleegster leerde Florence met zalfjes voor brandwonden en andere huidaandoeningen werken. Zij zag een crème niet als een geneesmiddel, maar als een middel om je huid te verzorgen en mooier te maken. Florence maakte van haar keuken een laboratorium en ging aan de slag. De buren vonden het maar niks. Die dachten dat de geur uit de keuken van de Grahams van rotte eieren kwam. Er werd geroddeld: dat gezin heeft geen geld om vers voedsel te kopen.

Ook de familie had bezwaren tegen de experimenten van Florence. Pa zag zijn dochter liever trouwen met een rijke kerel. Dat deed ze pas in 1918, toen ze veertig was. Op die leeftijd woonde ze al tien jaar in New York, had ze haar naam veranderd in Elizabeth Arden en verkocht ze al meer dan driehonderd schoonheidsproducten over de hele wereld. Haar eerste salon had ze in 1910 geopend, op de sjieke Fifth Avenue in New York. Om het verschil te maken met andere winkels gaf ze haar zaak een knalrode deur.


Knalrode voordeur
Elizabeth Arden week in al die tijd nooit af van haar systeem. Ze verkocht alleen de beste producten in de meest exclusieve winkels. Ze lanceerde als eerste make-up voor de ogen en liet haar klanten schminken in de winkel. Ze was de eerste om tinten aan te passen aan de huidskleur en was de pionier van de complete look: aangepaste kleuren voor de ogen, de lippen, de wangen en de nagels. Tijdens de Tweede Wereldoorlog ontwierp ze een lippenstift die paste bij het rood op de uniformen van de vrouwelijke soldaten.

Na haar eerste scheiding ging Arden een tijdje voor Helena Rubinstein werken, haar grote rivale. In 1942 trouwde ze met prins Michael Evlonoff, maar daar hield ze het maar twee jaar bij uit. Elizabeth Arden overleed in 1966 op 88-jarige leeftijd. Er wordt gezegd dat er in de jaren dertig maar drie Amerikaanse merknamen wereldwijd bekend waren: Coca-Cola, de naaimachines van Singer en Elizabeth Arden. (TdL)