Het VTM-nieuws ondergaat volgende maand een grondige verandering. De blauwe achtergrond maakt plaats voor rood, wit en oranje en het nieuws zal nog maar door één anker gepresenteerd worden. Stef Wauters, Birgit Van Mol en Dany Verstraeten zullen afwisselend om zeven uur te zien zijn.

Voor het middagnieuws en het late nieuws blijven Marc Dupain, Ingrid Deputter en Marc Demesmaecker op post. Marleen Van Hecke en Kristl' Strubbe verdwijnen van het scherm.

In de nieuwsstudio is de grootste vernieuwing een muur met 18 videoschermen. Die wordt gebruikt voor de live gesprekken die de nieuwspresentator voert met de journalisten die zich op de plaats van het gebeuren bevindt.

Voortaan zullen enkele journalisten ook als specialist in de uitzending opduiken. Zo wordt Marleen Van Hecke het vaste gezicht van de Wetstraat, terwijl Pol Van den Driessche de politieke analyst blijft. Indien nodig zullen zij bij de videomuur tekst en uitleg geven bij de beelden en of kaarten en grafieken die getoond worden.

Volgens hoofdredacteur Stef Wauters is het niet de bedoeling om het VRT-journaal te imiteren.

,,We zullen zeker geen identiek journaal maken. Dat zal snel blijken.''

VTM vreest dat er aanvankelijk kijkers zullen afhaken. ,,Maar dat gebeurt meestal bij een grondige vernieuwing. Eens iedereen daarmee vertrouwd is, hopen we aan het eind van het jaar één tot twee procent marktaandeel te winnen voor het nieuws.''

Vorige week haalde het TV1-journaal 42 procent marktaandeel, het VTM-nieuws had 38 procent.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in