Schuimwijnen zitten in de lift. Voor de prijs hoeft u de bubbelwijn niet te laten. Het gros van de betere schuimwijnen schommelt tussen de 6 en 9 euro, het equivalent van een goede fles witte of rode wijn. Schuimwijnen zijn niet meer exclusief Frans getint. In Spanje wordt prima Cava gemaakt, Italië heeft het over Spumante, de Nieuwe Wereld over Sparkling en Vonkelwijn is naam voor een glaasje Zuid-Afrikaanse bubbels. Enkele tips op een rijtje.

  • Schuimwijnen dienen fris maar niet ijskoud geschonken te worden. De ideale temperatuur schommelt tussen de 6 en 8°C. Ga nooit onder de magische 6° drempel want dan smaak je niets meer!
  • Een geopende fles dient binnen de 12 uur soldaat gemaakt te worden! De belletjes verdwijnen immers vrij snel en de wijn wordt flets en levenloos. Zilveren lepeltjes en vacuümpompjes zijn heus géén oplossing!
  • Een goede schuimwijn verlangt een goed glas. Ideaal zijn langwerpige glazen met een iets bredere kelk en een mooi naar boven gesloten hals. Coupes zijn reeds lange tijd uit den boze en ook fluitglazen zijn op hun terugweg.