De ene minuut sta je ingetogen te luisteren naar de pas ontdekte klankkleur van de draailier of de hommel, en het volgende moment zie je Sonny Landreth tijdens een concert van John Hiatt een gemenerik van een riff uit zijn slide-gitaar sleuren. Zo breed is het aanbod van 'Folk Experience' in Dranouter, een klein maar fijn museumpje, gewijd aan de volksmuziek. Alweer een opsteker voor een 'genre' dat al jaren aan een revival bezig is.

Deze zomer vindt in Dranouter het 29ste Folkfestival plaats. In augustus 1975 troepten nog enkele honderden folkies samen op een schoolkoer, een boerenkar deed dienst als podium. Nu is Dranouter mega. Het festival had al enkele internationale supersterren op de affiche, maar droeg zeker ook bij tot de nieuwe folkboom bij ons onder aanvoering van groepen als Laïs, Kadril en Ambrozijn.

Nu heeft Dranouter ook zijn eigen museum, of liever: multimediaal en interactief inleefparcours . Event Communications tekende voor het ontwerp, hetzelfde bureau dat In Flanders Fields in Ieper en het Ronde van Vlaanderen-Centrum in Oudenaarde vormgaf. Dat betekent: sfeervolle verlichting, kiosken met touch screens en verdoken luidsprekertjes die non-stop informatie en natuurlijk muziek produceren.

Het centrum wil teruggaan naar de wortels van onze muziekcultuur en gelijk aanknopen met de hedendaagse muziek. Het toont de liedboeken van pioniers als Edmond de Coussemaker in Frans-Vlaanderen, Theofiel Peeters in de Kempen en de zoon van Karel Waeri in het Gentse, die de liederen optekenden die ooit te horen waren op de markten en in de herbergen. Dezelfde schatkisten waaruit ook de jonge Vlaamse folkgroepen nog altijd putten.


Lullepijp en smartlap
Denkt u bij het woord doedelzak meteen aan de Schotse Hooglanden? In Folk Experience leer je dat er van dat instrument ook een Vlaamse variant bestaat, de zakpijp of lullepijp . Andere parels uit het typisch Vlaamse instrumentarium liggen te kijk, zoals de draailier, het hakkebord en de hommel (of vlier).

Of wist u dat een smartlap oorspronkelijk het stuk doek was waarop de liedjeszanger destijds met een stok de illustraties en/of teksten aanwees, zodat het publiek kon volgen?

Het Folkfestival zelf is uiteraard niet weg te denken uit het museum in de eigen gemeente. Maar dat geeft niet: het retrospectieve filmpje dat continu te zien is op een videomuur is op zich alleen al voor elke muziekliefhebber de moeite van een bezoek waard.

Dit centrum is niet alleen kijken en luisteren, maar ook doen. In een van de ruimtes kun je zelf aan het experimenteren slaan met klanken, zoals spelen op een elektronische harp of een hit inzingen op de karaoke-box. Eigenlijk bedoeld om de kinderen te plezieren, maar wat belet u om als volwassene plaats te gaan nemen op het piano-tapijt en een versie van Altijd is Kortjakje ziek te huppelen? LESAGE

  • Folk Experience , Dranouter, open van 10 tot 18 uur, behalve op dinsdag. Toegang: volwassenen 6 euro, kinderen (6-18 j.) 4 euro; gezinsticket 15 euro. Info: www.folkdranouter.be of 057-44 69 33.