Minder tomaten en komkommers en meer aubergines, paprika, serresla, witloof en losse prei hebben vorig jaar voor een omzetstijging van 5,3 procent gezorgd bij de veilingen van fruit en groenten. De Belg is in 2001 minder vlees, maar meer groenten gaan eten.

De omzet voor verse groenten en fruit in de 11 veilingen die aangesloten zijn bij het Verbond van Belgische Tuinbouwveilingen bedroeg vorig jaar 687,9 miljoen euro, een stijging met 5,3 procent in vergelijking met 2000 en 9,8 procent tegenover het jaar daarvoor. Dat blijkt uit het jaarverslag van de Boerenbond.

In de glasgroenteteelt leverden de tomaten en komkommers 18 en 16 procent aan omzet in. Dit werd gecompenseerd door de forse stijging voor groenten zoals aubergines (+32 procent), paprika (+22 procent) en serresla (+30 procent). Bij de openluchtgroenten was er een opmerkelijke stijging voor witloof (+39 procent) en losse prei (+100 procent).

Volgens landbouwdeskundige Luc Busschaerts heeft de Belgische consument minder zin in vlees en meer in groenten. ,,We zijn ook teruggekomen van de trend naar exotische groenten. Het transport van bonen uit Kenya of tomaatjes uit Senegal blijkt duurder dan verwacht en dus zijn de inheemse groenten meer in trek. Aubergines en paprika zijn groeimarkten, maar blijven klein in omvang. De stijgende productie van witloof werd al in 2000 ingezet. De terugval in omzet van tomaten en komkommers is ook te wijten aan de minder uren zonneschijn vorig jaar.''