Johan Vanneste, de topman van VLM Airlines, wordt vanaf januari de nieuwe voorzitter van de Belgian Sports Technology Club. De vereniging promoot Belgische technologiebedrijven bij de organisatiecomités van topsportevenementen zoals de Olympische Spelen, het EK en WK voetbal en bij andere wereldorganisaties.

De Belgian Sports Technology Club werd in 2005 opgericht door de federatie van technologiebedrijven Agoria en het Belgisch Olympisch Interfederaal Comité (BOIC). In de loop van dit jaar sloten zich 13 nieuwe leden aan bij de vereniging, wat het totale aantal aangesloten bedrijven op 54 brengt.

Bij de oprichting stond Francis Verheughe aan het roer van de club. Omdat hij zijn functie als voorzitter van Siemens België-Luxemburg heeft beëindigd, wordt de fakkel nu doorgegeven aan Johan Vanneste. Sinds 2003 leidt Vanneste VLM. De luchtvaartmaatschappij, met hoofdzetel in Antwerpen, werd dit jaar overgenomen door Air France-KLM. De hub is gevestigd op London City Airport. En dat is meteen een belangrijke troef voor de kersverse voorzitter.

Zijn eerste uitdaging worden de Olympische Spelen van 2012 die in Londen plaatsvinden. Het is de taak van Vanneste om zo veel mogelijk contracten af te sluiten voor Belgische bedrijven.

'Londen is mijn professionele biotoop', zo verklaart de VLM-topman in een persbericht. 'Samen met de mensen van Agoria en het BOIC wil ik werken aan een duidelijke Belgische aanwezigheid tijdens de Olympische Spelen. Er is heel wat Belgische toptechnologie voorhanden en we willen er dan ook voor zorgen dat deze bedrijven contracten kunnen sluiten.'

Doel voor de Belgian Sports Technology Club is 25 contracten voor Belgische bedrijven af te sluiten in Londen.

Tijdens de Olympische Spelen in Peking afgelopen zomer was er al een sterke delegatie Belgische bedrijven aanwezig. Vooral mediatechnologiebedrijven zoals Alfacam, EVS, Barco en de VRT pikten een graantje mee van het evenement.

Voor de eerstvolgende Olympische Spelen in Vancouver en Londen hebben al enkele bedrijven een overeenkomst gesloten. Zo is Deme al aan de slag bij het organisatiecomité van Londen 2012 voor het uitvoeren van bodemsaneringen. (adg)