Belgische groei stort ineen
Foto: photo news
De economie stevent op een forse verzwakking af. Mogelijk valt de groei tijdens het tweede kwartaal van dit jaar zelfs helemaal stil. Dat kan afgeleid worden uit deelindexen van de conjunctuurindicator.

Van onze redacteurHet vertrouwen van de ondernemers in de economische toekomst is afgelopen maand plots in elkaar gestort. Na drie maanden van aanhoudende, hoewel erg bescheiden stijgingen, is de conjunctuurindex plots in elkaar gestuikt, van 1,2 naar -7,9, het laagste peil sinds augustus 2005.

Achter dat algemene cijfer gaan zowel voorspellende als vaststellende deelindicatoren schuil. Verontrustend is dat het vooral de voorspellende indices zijn die afgelopen maand zwaar onderuit zijn gegaan. Zo verzwakt de index van de orderboekjes in de Bouw van -1 in maart naar -15 vandaag. Erger nog is het gesteld in de industrie waar de index van de binnenlandse bestellingen van +1 naar -22 donderde en die van de buitenlandse orders van +1 naar -14.

Parallel daarmee stijgen alle indicatoren die peilen naar de prijsevolutie. De inflatie neemt dus nog toe, terwijl de economische activiteit aanzienlijk dreigt af te nemen. Minder groei en sneller stijgende prijzen dus, een combinatie waar de Europese Centrale Bank de kriebels van krijgt. Een lagere rente kan de groei ondersteunen, maar wakkert onvermijdelijk ook de inflatie aan door krediet goedkoper te maken. En omgekeerd dreigt een onveranderd (hoge) rente de groei nog verder te ondermijnen, maar werpt die wel een dam op tegen de inflatie.

Hoofdeconoom Peter Vanden Houte van ING heeft er geen goed oog in. Hij verwacht dat het eerste kwartaal nog een redelijke groei te zien zal geven, 'allicht rond het niveau van de laatste drie maanden van vorig jaar'. Maar van die 1,5 tot 1,6 procent groei op jaarbasis zal in het tweede kwartaal zo goed als niets overblijven, verwacht hij.

Dat het eerste kwartaal nog redelijk goed standhield, heeft volgens hem veel te maken met de milde winter. 'Kijk maar naar de bouwsector. De activiteitsindicator ging daar van -5 in december naar +4 in januari, +23 in februari en nog +14 in maart. Maar deze maand was het plots -29.

De conjunctuurindicator van de Nationale Bank roeide al een tijdje tegen de stroom in. De jongste maanden liepen zowel de inflatieverwachtingen als de effectieve prijsstijgingen op tot het hoogste niveau in zestien jaar en werden de groeiverwachtingen neerwaarts bijgesteld. 'Het leek er de jongste maanden op dat de steeds duurdere olie en de oplopende eurokoers de economie nagenoeg onberoerd liet. Nu heb ik de indruk dat de dam plots gebroken is en dat de economie overspoeld wordt door al het slechte nieuws dat er achter vast zat.'

Een forse groeivertraging is ook slecht nieuws voor de regering en de begroting. Die gaat uit van een groei van 1,9 procent. Dat percentage wordt allicht erg onrealistisch. Eerder verlaagde het Internationaal Monetair Fonds zijn groeiprognose voor ons land al tot 1,4 procent.

De nakende groeivertraging in ons land is ook slecht nieuws voor de eurozone. Omdat België een heel open economie is en veel in- en uitvoert, is de Belgische conjunctuurindex altijd een goede barometer gebleken voor de ontwikkeling in de hele eurozone.Blz. E5 Groeivertraging wordt voelbaar.