Managers van overheidsbedrijven mogen niet meer verdienen dan in de privésector.

management

Minister van Overheidsbedrijven Inge Vervotte (CD&V) wil met de raden van bestuur van alle overheidsbedrijven aan tafel gaan zitten om nieuwe regels op te stellen rond de bezoldiging van topmanagers. Ze verspreidde gisteren een lijst van principes die ze daarbij in acht wil nemen.

Het belangrijkste is dat er volgens Vervotte een vergelijkende 'benchmark-studie' moet komen naar de lonen van 'soortgelijke toplui in vergelijkbare bedrijven'. Op basis daarvan moet een 'plafond voor de totale vergoeding' worden vastgesteld.

Ook de variabele bezoldiging moet volgens de minister geobjectiveerd worden via het gebruik van kwantificeerbare factoren zoals klantengroei, omzet en cashflow. Die doelstellingen moeten ook jaarlijks worden geëvalueerd en desnoods bijgesteld. Ten slotte vraagt Vervotte dat ook de 'extra's', zoals de vergoeding van telefoonkosten en 'alarminstallaties thuis', nader bekeken zouden worden.

Vervotte reageert op de golf van kritiek die de voorbije jaren losbarstte rond de hoge lonen van sommige topmanagers. Vooral de topman van Belgacom, Didier Bellens, haalde herhaaldelijk het nieuws met zijn hoge verloning. Deze week nog werd bekend dat hij vorig jaar 3,57 miljoen euro verdiende, ongeveer een miljoen meer dan in 2006 (DS 18maart).

Vervotte zegt er wel bij dat ze volgens de huidige wetgeving niet bevoegd is om zelf in te grijpen in het loon van de managers van overheidsbedrijven. De regering heeft alleen de bevoegdheid om die managers te benoemen en te ontslaan. Daarom wil ze praten met de bestuurders van de bedrijven. Zij moeten erop toezien dat de vergoedingen van de gedelegeerd bestuurder 'niet exuberant' zijn, maar 'in verhouding met de verantwoordelijkheden van hun functie', klinkt het. (wdp)