In een jaar tijd nam het aantal internauten toe met tien procent. Het gros van hen woont in Azië, gevolgd door Noord-Amerika.

internet

Van onze redacteurDe aardbol telde in januari ruim 824 miljoen internetgebruikers van 15jaar of ouder. Dat zegt de Amerikaanse marktonderzoeker ComScore in een nieuw rapport. In vergelijking met januari 2007 gaat het om een toename met 10,4 procent. De cijfers omvatten geen verbindingen van publieke computers of mobiele toestellen.

Europa heeft volgens ComScore bijna 233 miljoen surfers, of 28,2% van het wereldtotaal. Dat zijn er 6,8 procent meer dan een jaar eerder.

De grootste groep internetgebruikers zit, met bijna 309 miljoen, in de regio 'Asia-Pacific'. In die regio nam het aantal surfers toe met 13,9% op jaarbasis. Noord-Amerika telt er 183,8 miljoen (+5,7%) en Latijns-Amerika 59 miljoen (+16,6%).

De grootste groei, 20,2%, vond plaats in Afrika en het Midden-Oosten. Die regio telt nu 39,9 miljoen surfers.

De cijfers tonen aan dat het internetgebruik steeds meer 'gedemocratiseerd' geraakt. In 1996, toen het internet nog maar pas bestond, bevonden nog twee op de drie gebruikers zich in de Verenigde Staten. Vandaag is dat nog maar één op de vijf.

In zijn rapport Digital World: State of the Internet zet ComScore nog enkele weetjes op een rijtje:

Vorig jaar bezochten 530 miljoen mensen -twee op de drie surfers- een sociale-netwerksite. MySpace en Facebook vechten de strijd uit om het marktleiderschap, met elk meer dan 100 miljoen bezoekers per maand.

Online video is het populairste entertainmentformaat geworden. Marktleider YouTube trok in januari liefst 250 miljoen bezoekers uit de hele wereld aan.

Google is de populairste zoekrobot in de meeste landen, ook in Europa. De Chinese zoekmachine Baidu.com is de wereldwijde nummer drie, na Google en Yahoo!

www.comscore.com