Topman Dirk Boogmans weg bij Gimv
Dirk Boogmans.pn
Foto: © Christophe Licoppe
Gedelegeerd bestuurder Dirk Boogmans verlaat de Gimv 'om persoonlijke redenen'.

Durfkapitaal

Gedelegeerd bestuurder Dirk Boogmans zal de investeringsmaatschappij Gimv op 1juli van dit jaar verlaten. Dat deelde het bedrijf gisteren zelf mee. Ook van zijn functie als bestuurder doet Boogmans 'om persoonlijke redenen' afstand. De raad van bestuur van Gimv heeft Boogmans verzocht om nog tot juli te blijven.

Gimv gaat nu op zoek naar een opvolger. Totdat die gevonden is, zal Gimv-voorzitter Herman Daems de functie van gedelegeerd bestuurder tijdelijk opnemen.

Boogmans werkte van 1981 tot 1998 voor de door de overheid opgerichte Gimv en was er verantwoordelijk voor venture capital. Hij was onder meer betrokken bij het opstarten van Telenet en de Vlaamse milieuholding. In 1998 verliet hij de Gimv om gedelegeerd bestuurder te worden van de bouwgroep CFE. In 2001 keerde hij terug naar Gimv.

Aanvankelijk bekleedde hij de functie van directeur-generaal, vanaf 2003 werd hij gedelegeerd bestuurder. Hij volgde toen Gerard Van Acker op, die moest opstappen wegens de zaak Superclub/KS. Bij de opvolging van Van Acker nam Boogmans het op tegen onder meer André Bergen, toenmalig financieel directeur van Agfa-Gevaert en huidig topman van KBC. Die besloot uiteindelijk bij Agfa-Gevaert te blijven en zou later naar KBC overstappen.

Boogmans wist de afgelopen jaren Gimv met succes te internationaliseren en diversifiëren en werkte in totaal 24jaar bij de investeringsmaatschappij. Boogmans liet gisteren verstaan dat hij in juli tien jaar ceo geweest zal zijn (verdeeld over CFE en Gimv) en dat het een goed moment is om zijn carrière anders in te vullen. Boogmans heeft plannen om kleinschaliger te opereren, met name als Business Angel. Dat zou hij koppelen aan enkele bestuursmandaten. Hij is nu al bestuurder bij verzekeraar P&V en bij CFE. In beide raden is hij voorzitter van het auditcomité.

Boogmans verlaat Gimv op een sterk moment. Boogmans heeft een sterk analytische geest maar het aansturen van een steeds groter wordende ploeg ligt hem wellicht minder. Voor Boogmans zijn er ook privéredenen die maken dat hij het op termijn wat rustiger aan wou doen. Dit belet niet dat de mededeling gisteren toch nog een verrassingseffect had. Gimv heeft een beurskapitalisatie van 1miljard euro, heeft een mooie portefeuille en sterke kaspositie. Voorzitter Herman Daems kan nu voor de tweede keer op zoek naar een nieuwe ceo voor de Gimv. (pdd,rmg)