Yahoo! probeert de financiële wereld ervan te overtuigen dat het geen kneusje, maar een zeer waardevol bedrijf is.

internet

Yahoo! geeft zich niet zo gemakkelijk gewonnen. Die boodschap probeerde oprichter en ceo Jerry Yang gisteren aan beleggers te verkopen toen hij zijn financiële vooruitzichten presenteerde. Microsoft wil Yahoo! overnemen voor 42miljard dollar, maar volgens Yang is zijn bedrijf meer waard. Die mening wordt echter niet door iedereen gedeeld. Om te beginnen niet door Microsoft-oprichter en -voorzitter Bill Gates, die geenszins van plan lijkt om het bod te verhogen. En evenmin door veel analisten, die van mening zijn dat Yahoo! wegens zijn krimpende marktaandeel niet te hoog van de toren mag blazen.

Maar volgens Yang is Yahoo! erg waardevol voor Microsoft. 'We zijn uitstekend gepositioneerd om een financiële groeiversnelling te realiseren. We hebben een sterk consumentenmerk, een enorm wereldwijd bereik en een zeer winstgevend zakenmodel', zo luidde het in een mededeling. De financiële strategie die gisteren werd vrijgegeven, dateert al van december, lang vóór Microsoft zijn bod lanceerde, en was eigenlijk vooral voor de bestuurders bedoeld. Maar de gegevens dienen nu om te laten zien waarom Yahoo! meer waard zou zijn dan wat Microsoft ervoor wil geven.

Yahoo! beweert de operationele cashflow tussen nu en 2010 te kunnen verdubbelen tot 3,7 miljard dollar. De winst, voor dit jaar op 5,7 miljard geraamd, zou in die periode kunnen stijgen naar 8,8 miljard. Die voorspellingen zijn wel gebaseerd op een groeitempo dat een stuk hoger ligt dan wat analisten voorspellen. Yahoo! verwacht vooral veel van de advertentiemarkt. De volgende drie jaar zou daar 1,9 miljard dollar extra winst uit moeten voortvloeien, exclusief betalingen aan partnerbedrijven. Daarnaast zou er nog eens 1,4 miljard extra binnenkomen aan winst uit zoekopdrachten. Dat cijfer houdt gelijke tred met de consensus over de marktgroei. Deze cijfers bewijzen volgens Yahoo! dat Microsoft een erg waardevol bedrijf zou overnemen. Vooral de ondermaatse positie die Microsoft nu op de zoekmarkt inneemt, zou verbeterd kunnen worden. Daarnaast wordt het bedrijf een stuk sterker in Azië en zouden de verliezen in de online-business omgeturnd kunnen worden in mooie winsten.

'Yahoo! brengt belangrijke strategische waarde aan, en daarom is een aanzienlijke premie gerechtvaardigd wanneer er een controlewijziging zou plaatsvinden', aldus het bedrijf.

Yahoo!-aandeelhouders kunnen kiezen tussen 31dollar cash of 0,9509 aandeel Microsoft per aandeel Yahoo!. De jongste dagen wordt het aandeel Yahoo! verhandeld met een koers die fors lager ligt dan de cashwaarde van het Microsoft-bod. Gisteren was het aandeel Yahoo! na een paar uur handel met 5,45 procent gestegen.