Delta schrapt tweeduizend jobs
Foto: © NO BYLINE
De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Delta Air Lines wil zo de hoge olieprijzen compenseren.

Er komt een plan voor vrijwillig vervroegd pensioen dat wordt voorgelegd aan 30.000 werknemers. Volgens financieel directeur Ed Bastian zouden in totaal ongeveer 2.000 banen verdwijnen.

De luchtvaartmaatschappij zal bovendien de capaciteit op haar binnenlandse vluchten met nog eens vijf procent inperken tegen augustus. Dat gebeurt door 45toestellen niet meer, of minder, te gaan gebruiken. Delta had eerder al een capaciteitsbesparing met vijf procent aangekondigd. Op de internationale verbindingen wordt niet bespaard. De hogere tarieven die daar van toepassing zijn, compenseren nog altijd ruimschoots de gestegen brandstofprijzen.

Het plan maakt deel uit van besparingsmaatregelen om de stijgende olieprijzen te compenseren. Delta stelt dat de brandstoffactuur in 2008 zowat 900 miljoen dollar hoger zal liggen dan verwacht en meer dan twee miljard hoger dan in 2007.

Delta Air Lines voert fusiegesprekken met Northwest Airlines. Samen zouden ze de grootste luchtvaartmaatschappij ter wereld vormen. De fusieplannen liggen wat stil omdat de pilotenvakbonden nog moeten beslissen hoe de pilotenlijsten, op basis van aantal jaren dienst, zullen worden versmolten. (bloomberg)