Di Rupo wil meerwaardebelastingen op effecten. Paul Huybrechts, voorzitter van VFB, is daar niet tegen, maar ‘de voorgestelde tarieven zijn van de pot gerukt'.

Van onze medewerker

Wall Street bleef gisteren gesloten, maar voor Belgische beleggers was er ingrijpend nieuws. Di Rupo stelt voor om meerwaarden op aandelen en effecten te belasten. Tot daar het droeve, maar misschien wel onvermijdelijke nieuws omdat meerwaardebelastingen ook in heel wat andere landen bestaan.

Maar de tarieven en de voorwaarden zijn duizelingwekkend. Een meerwaarde die binnen het jaar wordt gerealiseerd, zou voor 50procent worden belast. En van 1 tot 8jaar na de aankoop, zou nog altijd 25procent afgeroomd worden. Met dat soort tarieven zal Euronext Brussel wel bijzonder marginaal worden.

En vooral: de zin om geld te investeren in risicokapitaal, zou daarmee wellicht een definitieve klap krijgen. De gemiddelde Belg is al zo aandelenschuw.

Uiteraard zullen ook obligatiebeleggers door een meerwaardebelasting getroffen worden, maar aandelenbeleggers worden zwaarder getroffen omdat de risicovergoeding bij aandelen vooral uit meerwaarden moet komen. Bovendien worden aandelenbeleggers ook getroffen door de algemene roerende voorheffing op dividenden van 25procent. De VV-strips (Verlaagde Voorheffing ) waarmee de roerende voorheffing daalt naar 15procent, zouden dan waardeloos worden.

Paul Huybrechts, de voorzitter van de Vlaamse Federatie van Beleggers en Beleggingsclubs (VFB), had zich aan een meerwaardebelasting verwacht. ‘Ik ben niet blij met extra belastingen, maar langs de andere kant wil ik wel gezonde overheidsfinanciën, reageert Huybrechts.' Ik wil me dus niet per se verzetten tegen het principe van een meerwaardebelasting. Ik zie in het voorstel ook de bedoeling om het langetermijnbeleggen meer te stimuleren. Dat is goed, want ik vind al langer dat er te veel op korte termijn wordt gehandeld.'

‘Maar de voorgestelde tarieven zijn natuurlijk wel van de pot gerukt. Dat is dodelijk. Dat zou het beleggen zodanig ontmoedigen dat de handel in de minder grote Belgische aandelen zou opdrogen.'

‘Ik ben ook ongelukkig dat het risicokapitaal via de roerende voorheffing voort ontmoedigd word. Een algemeen tarief voor de roerende voorheffing van 20procent zou correcter zijn.' Paul Huybrechts ziet ook problemen voor de talrijke holdings. GBL, Sofina, maar ook investeringsmaatschappijen zoals Gimv zullen getroffen worden. Duiken ze lager of speculeren beleggers erop dat de soep niet zo heet gegeten zal worden als ze wordt opgediend?