HAVENS

Goederenoverslag in Antwerpen en Gent sterk gegroeidDe goederenoverslag in de Antwerpse haven is tijdens de eerste zes maanden van 2008 met 8,1 procent of 7,2 miljoen ton gestegen tot 96,24 miljoen ton. Gent groeide nog meer. Gedurende het eerste semester steeg het maritieme goederenvolume (zonder de binnenvaart) met 13,8 procent of 1,7 miljoen ton tot 13,66 miljoen ton.

In de Antwerpse haven blijft de groei van de containeroverslag duren. In ton gerekend was er sprake van een groei met 12 procent. Antwerpen ging ook vooruit dankzij massagoederen zoals ruwe olie, ertsen en steenkool. De eerste jaarhelft was goed voor een groei met 9,2 procent. In Gent waren de sterkhouders de trafiek van landbouwproducten en ertsen en metaalresiduen met telkens een toename van de overslag met meer dan een half miljoen ton. (pse)

Internet

Yahoo! waarschuwt voor Microsoft en Icahn

SAN FRANCISCO In een scherpe brief aan de aandeelhouders hebben Roy Bostock, de voorzitter van de raad van bestuur van Yahoo! , en Yahoo!-topman Jerry Yang ervoor gewaarschuwd dat de alliantie tussen minderheidsaandeelhouder Carl Icahn en Microsoft de waarde van het aandeel schade kan berokkenen. Het plan van Microsoft en Icahn voor een overname van Yahoo! wordt in de brief afgedaan als 'verbijsterend'. De strijd voor het internetbedrijf wordt opgevoerd met het oog op de stemming door de aandeelhouders op 1 augustus. (bloomberg)

ondernemen

Kmo-steunbeleid sterk vereenvoudigd

brussel Nieuwe cijfers van de Europese Innovatie-enquête tonen aan dat slechts een goede helft van de kleine bedrijven actief is in innovatie, tegenover 81procent van de grote bedrijven. De chemische en de elektronicasector zijn de meest innovatieve sectoren, de transportsector komt er als slechtste uit.

Een vereenvoudigd innovatiebeleid voor kmo's moet de innovatiekloof helpen dichten en ervoor zorgen dat de Vlaamse economie minder gevoelig wordt voor de loonkostenhandicap. Vlaams minister van Economie Patricia Ceysens (Open VLD) stelt vandaag een aantal vereenvoudigingen van het kmo-steunbeleid voor. Nieuw is dat de elf bestaande steuninstrumenten worden herleid tot vier. Tegelijk worden sommige steunpercentages opgetrokken. Een kmo kan maximaal 15.000 euro steun opvragen per jaar. Tot 5.000 euro voor opleiding, met een steunpercentage van 50 procent, tot 10.000 euro voor advies (tegen 50 procent) en tot 13.333 euro (tegen 75 procent) voor kleinere studies naar de haalbaarheid van innovatie. Daarnaast kunnen kmo's ook nog tot 50.000 euro (tegen 50 procent) steun krijgen voor grotere haalbaarheidsstudies. (wwi)