'Staat moet ingrijpen in kredietcrisis'
Josef Ackermann.ap Foto: © MICHAEL PROBST
De topman van Deutsche Bank vindt het effect van kapitaalinjecties onvoldoende.

Josef Ackermann gelooft niet meer dat de markt zichzelf kan genezen van de kredietcrisis en roept regeringen op actief in te grijpen. 'We hebben niet de tijd om rustig af te wachten', zegt de topman van Deutsche Bank in de krant Frankfurter Allgemeine. 'Er is een gecoördineerde actie nodig van banken, regeringen en centrale banken.'

Daarnaast pleit de topbankier voor een internationale instantie die de financiële markten in de gaten houdt. 'Het kan niet zo zijn dat we straks opnieuw betrokken raken bij een nationale crisis', zegt Ackermann, verwijzend naar de problemen op de Amerikaanse huizen- en hypotheekmarkt.

Volgens de topman van Deutsche Bank moet een internationale raad van wijzen in het leven worden geroepen die boven de partijen staat en vroegtijdig waarschuwt wanneer banken te grote financiële risico's lopen.

Volgens de Duitser heeft de geschiedenis aangetoond dat een financiële crisis ontstaat wanneer uit concurrentieoverwegingen banken massaal gaan speculeren. Toen de Japanse huizenmarkt ineenstortte, duurde het volgens Ackermann zeker vijftien jaar voordat de beleggers hun vertrouwen in de markt herwonnen. De raad van wijzen zou de ontwikkelingen op de financiële markten kunnen analyseren en vroegtijdig kunnen nagaan of er ergens sprake is van een 'tikkende tijdbom', besluit Ackermann. (nta)