Vrees voor systeemcrisis verdampt na meevallende kwartaalcijfers van zakenbanken in VS.

Vooral naar de cijfers van Lehman Brothers werd gisteren reikhalzend uitgekeken. De vierde grootste zakenbank van Wall Street staat al dagen onder grote druk door de aanhoudende geruchten over een mogelijk geldtekort. Beleggers vreesden dat de zakenbank na Bear Stearns wel eens het volgende slachtoffer zou kunnen worden van de kredietcrisis en stuurden het aandeel maandag tot 40 procent lager.

Maar gisteren herhaalde Lehman Brothers nog eens dat het bedrijf over een 'sterke liquiditeitspositie' beschikt en onderstreepte de bank haar financiële gezondheid met beter dan verwachte resultaten.

Niet dat die cijfers op zich zo rooskleurig zijn, want de zakenbank moest de voorbije drie maanden 1,8 miljard dollar kredietafschrijvingen boeken en zag de kwartaalwinst halveren tot 489 miljoen dollar.

Maar samen met de uitzonderlijke noodmaatregelen door de Fed (zie hierboven) en het vooruitzicht op een nieuwe renteverlaging (zie vooraan economiekatern), namen de cijfers van Lehman Brothers bij de beleggers wel de vrees weg voor een domino-effect - en dus een systeemcrisis.

Het aandeel Lehman Brothers spurtte op Wall Street zelfs 43,4procent hoger, waardoor de verliezen van de voorgaande handelsdagen helemaal werden uitgewist.

Ook het aandeel van Goldman Sachs, gemeten naar marktwaarde de grootste zakenbank van Wall Street, veerde gisteren op. Want ook daar bleken de kwartaalcijfers minder zwaar getroffen door de kredietcrisis dan experten hadden verwacht.

Nochtans viel ook bij Goldman Sachs de nettowinst in het eerste kwartaal met ruim de helft terug tot 1,51 miljard dollar en dat omdat de zakenbank (voor het eerst) in totaal 2 miljard dollar kredietafschrijvingen moest boeken.

Toch bleek ook gisteren dat nog niet alle wantrouwen uit de markt verdwenen is. Een analist van Wachovia wees nu in zijn rapport veelbetekenend naar Merill Lynch als meest kwetsbare zakenbank op Wall Street. (nta)