De alternatieve operator Tele2 zal nakijken wat het zou kosten om in ons land digitale televisie uit te zenden via de ether, met antennes. Dat heeft Marcel Smits, de financieel directeur van het Nederlandse moederbedrijf KPN, gisteren verklaard op de Telecom Investor Day van Dexia.

Smits concretiseert daarmee de interesse van KPN om ook in Vlaanderen en/of België met tv-uitzendingen te beginnen. In Nederland is het bedrijf daar al een tijd mee bezig, onder de merknaam Digitenne. Het voordeel van digitale etheruitzendingen is dat ze relatief goedkoop kunnen worden uitgerold en aangeboden. 'De dekking van heel Nederland heeft ons zowat 250 miljoen euro gekost', zegt Smits. Digitenne-klanten betalen zowat 30euro voor een decoder en kunnen dan voor 6,95 euro per maand 23 tv-zenders digitaal ontvangen. KPN heeft voor de formule al een half miljoen klanten aangetrokken. Of er in ons land een markt bestaat voor digitale ethertelevisie moet nog worden bekeken, zegt Smits.

Een evidente doelgroep zijn de 60.000 Vlaamse gezinnen die vandaag nog analoog tv kijken via de antenne. Begin november wordt dat analoge signaal uitgeschakeld en moeten zij een alternatief zoeken.

Maar er zit ook een markt in gezinnen die hun huidige abonnement op de kabel of op BelgacomTV te duur vinden, of die een goedkoop abonnement zoeken voor bijkomende tv-toestellen of tweede verblijven. TVVlaanderen, dat digitale televisie aanbiedt via de satelliet, heeft die segmenten al met succes bespeeld. (wdp)