Banken

Northern Rock schrapt één op drie banenDe Britse bank Northern Rock wil tegen 2011 een derde van haar werknemers, of 2.000 mensen, ontslaan. De hypotheekbank hoopt zo in3 à 4jaar haar miljardenschuld aan de Bank of England (BoE) af te lossen. Northern Rock, dat inmiddels genationaliseerd is, ontsnapte aan een faillissement dankzij een miljardenlening van de BoE . (belga, afp)

TELECOM

België blijft achter met mobiel internet

Ons land wordt een Europese achterblijver in het gebruik van mobiel internet, voorspelt de marktonderzoeker Forrester. In België, Griekenland en Ierland zou het aandeel van 3G-toestellen eind 2010 minder dan 50procent bedragen. De zogenaamde 3,5G-toestellen (geschikt voor de HSDPA-standaard) zouden tegen het einde van 2013 een aandeel halen van minder dan 20procent. In de landen uit de 'kopgroep' -Oostenrijk, Italië, het VK en Scandinavië- bedragen die percentages respectievelijk 60procent en meer dan 25procent.

Alles samen zullen volgens Forrester tegen 2013 zowat 125 miljoen Europeanen, of 38procent van de Europese gsm-gebruikers, mobiele internetdiensten gebruiken. (wdp)

Distributie

Lidl weg uit Noorwegen

De Duitse discountketen Lidl verkoopt haar 50winkels in Noorwegen aan haar lokale concurrent Rema 1000. Lidl betrad de Noorse markt pas vier jaar geleden. Maar het slaagde er niet in het beoogde aantal winkels te openen, vanwege problemen met onder meer vestigingsvergunningen. De groep kreeg ook veel kritiek te verduren vanwege haar gebrekkige communicatie en, volgens de vakbonden, slechte arbeidsklimaat. (kdr)