Agfa-Gevaert zoekt toplui voor voorzitterschap
Anton Van Rossum.blg
Foto: © OLIVIER HOSLET
Agfa-Gevaert is op zoek naar een nieuwe voorzitter. Daarbij tikt de klok. De groep heeft onder anderen Solvay-voorzitter Aloïs Michielsen en de ex-topman van Fortis Anton Van Rossum gevraagd.

INDUSTRIE

Agfa-Gevaert staat voor de delicate taak om een nieuwe voorzitter voor de raad van bestuur voor te dragen. De aandeelhoudersvergadering vindt plaats op 29 april, wat betekent dat Agfa-Gevaert zich met 'bekwame spoed' van de taak moet kwijten om de wettelijke publicatieverplichtingen te respecteren.

Het beeldvormingsbedrijf zoekt een opvolger voor Ludo Verhoeven, die eind november al vervangen werd als ceo door Jo Cornu. Cornu, die later dit jaar 64 wordt, had zich eigenlijk al uit het dagelijkse management teruggetrokken, maar was wel nog bestuurder bij groepen als KBC, Agfa-Gevaert en Barco. Bij die wissel maakte Agfa bekend dat Verhoeven zich niet herverkiesbaar zou stellen als voorzitter op de aandeelhoudersvergadering van april.

Agfa-Gevaert verkeert al jaren in woelig water, maar de uitdagingen werden er afgelopen jaar alleen maar groter op als gevolg van interne managementstrubbelingen en afrekeningen en externe druk door de oplopende grondstoffenprijzen (aluminium en zilver) en de zwakke dollar.

De groep dook in het vierde kwartaal zelfs in het rood. Afgelopen vrijdag bereikte het aandeel in de loop van de dag een nieuw dieptepunt van 5,40 euro. Daardoor bedraagt de optelsom van de pensioenverplichtingen en nettoschulden al circa 2,5 keer zoveel als de beurskapitalisatie.

Agfa-Gevaert, dat onlangs ex-KBC-baas Willy Duron aantrok als bestuurder en lid van het auditcomité, werkt momenteel een 'short list' af van personen die het wil vragen voorzitter te worden. Daarbij circuleert onder meer de naam van de ex-topman van Fortis Anton Van Rossum, een Nederlander die in oktober 2003 opstapte bij Fortis nadat hij het vertrouwen van onder meer sterke man Maurice Lippens was kwijtgeraakt.

Maar insiders kijken vooral uit of Aloïs Michielsen, de voorzitter van de chemie- en farmagroep Solvay, te overtuigen is om de voorzittershamer aan te nemen. Michielsen is sinds 2006 bestuurder bij Fortis en was tot mei 2006 voorzitter van het managementcomité van Solvay, waar hij zijn hele carrière uitbouwde. Michielsen is een gerespecteerde manager die geen kordate beslissingen schuwt.

Precies omdat er bij Agfa-Gevaert moeilijke knopen doorgehakt moeten worden, lijkt hij iemand die in Mortsel duidelijk toegevoegde waarde kan brengen. De vraag is of Agfa-Gevaert bereid is bepaalde keuzes te maken. In het verleden oogde de raad van bestuur regelmatig verdeeld en was er zelfs sprake van onderling wantrouwen.

Of Agfa-Gevaert nog andere toplui in gedachten heeft, is niet bekend, maar het is duidelijk dat goede bestuurders die voldoende tijd kunnen besteden aan wat een uitdagende en intensieve taak zal zijn, niet talrijk zijn. De zoektocht naar een nieuwe voorzitter wordt geleid door Christian Leysen die het remuneratie- en benoemingscomité voorzit.

De top van Agfa-Gevaert was overigens de jongste paar dagen in Londen waar hij roadshows organiseerde voor institutionele beleggers. De jongste maanden waren sterke bewegingen zichtbaar in het aandeelhouderschap. De grootste aandeelhouder is de Amerikaanse vermogensbeheerder Franklin Templeton met 11,5% van de aandelen, gevolgd door de Scandinavische bankgroep Nordea met 5,94% en Classic Fund (5,14%). (pdd, pse)