De Europese Centrale Bank denkt voorlopig niet aan een renteverlaging en dat was niet wat de beurzen willen horen. In de VS is er dan weer twijfel over de effectiviteit van het toegediende 'rentemedicijn'.

Er vloeide gisteren opnieuw bloed op de beurzen. Alhoewel de Bel-20 de schade wist te beperken tot 2,5% kregen zwaargewichten als Suez en Fortis zware klappen van respectievelijk 5,31% en 5,27%. De Franse bank Société Générale zette gisteren Fortis op de verkooplijst en zet 12 euro als koersdoel. Velen vermoeden dat Fortis extra kapitaal nodig heeft. Dat kan door de aandelenportefeuille te verkopen, minder kredieten toe te staan of andere ingrepen.

Opvallend is dat Dexia en KBC wel standhielden. De verkoopdruk op de beurzen komt niet van particulieren die in paniek raken - 'daar is het nu te laat voor', zei KBC-econoom Luc Van Hecke - maar onder meer van fondsen die in liquiditeitsnood zitten. Dergelijke verkopen duwden de Euro Stoxx 600 gisteren 3,02% lager.

Volgens Marc Janssens (Petercam) zijn ook de banken verkopers van aandelen. 'Aandelen mogen ze enkel met eigen middelen kopen, dus wie eigen middelen wil mobiliseren, zal bijvoorbeeld aandelen verkopen. Het is hetzelfde als de verzekeraars die in 2003 verkochten om hun verplichtingen te kunnen dekken.' Volgens Van Hecke (KBC) is er sprake van een crisis van het financiële systeem. 'De obligatieverzekeraars komen nu zelf onder druk, er is nood aan een suprastructuur om het risico te garanderen en een hypotheek op de banken weg te nemen.'

Janssens omschrijft de banken als 'de olie van de machine'. 'Als de banken onder druk komen, deelt de economie in de klappen.' De Europese Centrale Bank wil de rente niet verlagen naar het voorbeeld van de Amerikaanse collega's, maar dat is niet de enige reden voor het pessimisme van gisteren, zei Van Hecke. 'De angst voor het financiële systeem eist zijn tol.'

Het klimaat houdt ook kansen in zoals de aankoop door KBC Groep van het Franse aandelenfonds Richelieu Finance dat in ademnood was gekomen. (pdd)Blz. E2-E3 Twee visies op één crisis.