De negatieve factoren blijven talrijk : de hoge olieprijs, de schuldencrisis in Europa, de nakende monetaire verstrakking, het grote overheidstekort in de VS.

Van onze medewerker

De beursterugval werd gisterenmorgen al voorgoed voorbij verklaard, maar dat bleek net iets te voortvarend. Na een positieve start in Azië gingen ook de Europese beurzen eerst hoger, maar daarna doken de indices in het rood.

Met verliezen van dikwijls niet meer dan een paar tienden van een procent, bleven die wel beperkt. De Bel20 was met een terugval van 0,66% bij de grootste verliezers.

Japan en de Arabische landen gingen de voorbije weken ook op de beurzen met alle aandacht lopen, maar gisteren wurmde de schuldencrisis in Europa zich weer op de voorgrond. Beleggers zagen hoe de rente bij de zwakke broertjes Griekenland, Portugal en vooral Ierland weer hoger schoot.

De rente op Iers overheidspapier op twee jaar klom gisteren zelfs even tot 9,88%. Donderdag en vrijdag zouden de Europese leiders hun ‘allesomvattend' plan moeten voorleggen, maar beleggers blijven zeer hoge rentes eisen van de zwakste landen.

Toch mag betwijfeld worden of het weer opspelen van de schuldencrisis de oorzaak van de zwakke beursdag is.

Het is zeker geen positieve zaak, maar het slechte nieuws is vooral dat er steeds meer negatieve factoren bijkomen.

En een van de meest prominente is ongetwijfeld de hoge olieprijs. De Brent olieprijs (uit de Noordzee) blijft hardnekkig rond de 114-115 dollar per vat noteren. Gisteren ontstond er in de namiddag plots weer spanning en leek de olieprijs nog hoger te gaan, maar hij zakte daarna terug richting 115 dollar.

Sinds de opstand in Tunesië is de olieprijs 25 dollar aangedikt en dat zou volgens de Oeso-modellen de industrielanden in 2012 een halve procent van hun groei kunnen kosten, terwijl de inflatie 0,75% hoger zou gaan. Dat lijkt op stagflatie: afnemende groei terwijl de inflatie toeneemt. Hogere inflatie veronderstelt een minder genereus geldbeleid en wellicht zullen de financiële markten het vanaf de tweede helft van dit jaar zonder de massale geldinjecties van de Fed moeten doen. De obligatie-aankopen door de Fed lopen immers einde juni af. De Fed-voorzitter van Dallas verklaarde gisteren alvast dat hij zal ijveren voor het stoppen met de obligatieaankopen.

Nog een negatieve factor is dat de VS hoe dan ook hun overheidsfinanciën moeten aanpakken. Zelfs de VS zullen niet eeuwig wegkomen met een overheidstekort van 10%. En ondertussen zijn noch de problemen in Libië noch de problemen in Japan opgelost.