Nyrstar geeft startschot voor beursgang
De zinkgroep Nyrstar, in handen van Zinifex en Umicore, heeft gisteren het startschot gegeven van haar beursgang. Een peiling bij institutionelen moet de prijsvork bepalen voor de eigenlijke aandelenverkoop vanaf half oktober.

industrie

Het zinkbedrijf Nyrstar wordt de grootste beursgang in Brussel sinds bedrijven als Belgacom en InBev naar de beurs trokken. Over de waarde van Nyrstar bestaan tot nu toe slechts schattingen. Die draaien rond de 3miljard euro. Gisteren is de zogenaamde 'premarketing' van de beursgang gestart, wat betekent dat bankiers bij institutionele investeerders de temperatuur opmeten. Op basis van die oefening wordt een prijsvork bepaald waartegen dan de effectieve beursgang start.

De beursgang van het Australisch-Belgische bedrijf is een zaak van internationale bankiers, bijgestaan door Belgische banken. UBS, Deutsche Bank en Goldman Sachs leiden de dans. Naast die drie banken zijn ook Fortis en KBC Securities betrokken bij het orderboek. Bij de aandelenverkoop in België doen naast Fortis en KBC ook Degroof, Petercam en ING mee. Macquarie en RBC maken het institutionele luik in Australië rond.

Hoeveel aandelen er precies aangeboden zullen worden, hangt af van de marktomstandigheden. De twee hoofdaandeelhouders willen als de markt mee zit er een grote verrichting van maken zodat anderhalf miljard euro tot 2miljard euro zou kunnen circuleren. Dat moet voldoende zijn voor een plaats in de Bel-20, waardoor die index wellicht uiterlijk in het eerste kwartaal van volgend jaar opnieuw 20 aandelen zou tellen.

Nyrstar, een cyclisch aandeel, wil voortaan 30% van de winst als dividend uitkeren. Het bedrijf is van plan in 2008 een dividend uit te keren over de laatste maanden van 2007.

Nyrstar werd eind augustus opgericht door Umicore en de Australische groep Zinifex, en is de grootste zinkproducent ter wereld met productievestigingen op vier continenten en meer dan 4.000 werknemers. Nyrstar is naast de nummer één in zink ook de nummer drie inzake smelting en raffinage van primair lood.

Zink wordt onder meer gebruikt om te voorkomen dat staal gaat roesten. Nyrstar produceerde in de eerste jaarhelft 543.000 ton zink en 116.000 ton lood. (pdd)

www.standaard.biz/umicore