Industrie

Vakbonden ongerust over Pringles-fabriekDe directie van Procter & Gamble ontkent dat er plannen zijn voor een nakende verkoop van enkele P&G-activiteiten, zoals Duracell (batterijen), Pringles (chips) en Folgers (koffie). Voor Duracell werken in ons land 800 mensen, voor Pringles 1.000. De vakbonden zij echter tijdens een ondernemingsraad gisteren niet gerustgesteld. Ze stellen vast dat Pringles op de laatste plaats bengelt van een opgemaakte targetlijst en volgens een in 2005 afgelegde verklaring zouden niet rendabele afdelingen vanaf 2008 verkocht kunnen worden. (belga)

CHEMIE

Ontwerp van cao afgesloten bij BASF Antwerpen

ANTWERPEN Bij de Antwerpse vestiging van het chemieconcern BASF is dinsdagnacht een ontwerp van cao afgesloten voor de jaren 2008 en 2009 voor de 3.200 arbeiders en bedienden. In het ontwerp zit eerst en vooral een individuele werkzekerheidsclausule voor de komende vijf jaar. Ook is er een terugkeermogelijkheid voor mensen die in een bedrijf werken dat mogelijk verkocht zal worden. In augustus werd de verkoop van de kunststofafdeling aangekondigd. Daarbij zijn ongeveer 300 werknemers betrokken. (belga)

HORECA

Eerste van tien Golden Tulip-hotels in Antwerpen

ANTWERPEN De internationale hotelketen Golden Tulip opent de komende vijf jaar tien hotels in België en Luxemburg. Op 10 oktober gaat in Antwerpen al een viersterrenhotel open. Het Golden Tulip Antwerp Centre ligt in de Kievitstraat. Er kunnen 50 personeelsleden aan de slag. In 2009 komt er een Golden Tulip in Zaventem. (sdl)

SOCIAAL

Ook in Wallonië daalt werkloosheid

Het Waals Gewest heeft het aantal werkzoekenden zien dalen in september. Dat blijkt woensdag uit cijfers van Forem, de Waalse tegenhanger van de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling (VDAB). Het aantal werkzoekenden daalde in september 2007 met 10,4 procent in vergelijking met september 2006. Momenteel is 16 procent van de Waalse actieve bevolking werkloos. (belga)

MEDEDINGING

Fusie Sony en BMG opnieuw goedgekeurd

De Europese Commissie heeft gisteren nogmaals de fusie tussen de platenfirma's Sony en BMG goedgekeurd. De Commissie gaf Sony BMG al drie jaar geleden groen licht, maar het Europese Hof van Justitie verplichtte het dagelijks bestuur van de Europese Unie om de fusie opnieuw te onderzoeken. (belga)

SOCIAAL

Spontane staking bij Johnson Controls

GEEL Een 40-tal arbeiders van de Opel-lijn van zetelbouwer Johnson Controls heeft gisteren het werk neergelegd. De actievoerders waren niet gelukkig over een infosessie door de directie. (mph)

POSTUUM

Stichter Ryanair overleden

DUBLIN Tony Ryan, de stichter van luchtvaartmaatschappij Ryanair, is gisteren op 71-jarige leeftijd in Celbridge bij Dublin overleden. Hij stichtte Ryanair in 1985 met één toestel dat 15 zitplaatsen bevatte. Met een fortuin van ongeveer 1 miljard euro was hij de op zes na rijkste Ier. De familie Ryan bezit nog 5,9 procent van Ryanair. (bloomberg)

DISTRIBUTIE

Voorakkoord voor sluiting 16 Super GB's

Directie en vakbonden hebben woensdagavond een sociaal voorakkoord bereikt over de geplande sluiting van zestien vestigingen van warenhuisketen SuperGB. Dat heeft woordvoerster Geneviève Bruynseels van Carrefour Groep woensdagavond gemeld. Het voorakkoord is goedgekeurd door de federale vertegenwoordigers van de vakbonden tijdens een bijeenkomst in Ternat, preciseerde ze. Het voorakkoord voorziet onder meer in brugpensioen op 58jaar (deze personen worden niet vervangen), het verlagen van brugpensioen tot 55jaar, vormen van tijdskrediet op 50jaar en mutaties naar hypermarkten en nabij gelegen supermarkten. (belga)