De Europese Commissie deelde gisteren boetes uit aan Visa en een Spaans asfaltkartel.

BELEID

Visa wordt beboet omdat de betaalkaartoperator weigerde om de Britse bank Morgan Stanley Bank International toe te laten op zijn netwerk, zonder dat daartoe aanleiding was. De Europese Commissie vond dat een ongerechtvaardigde discriminatie. Van maart 2000 tot september 2006 weigerde Visa de bank 'zonder een objectieve rechtvaardiging'. Morgan Stanley was immers geen concurrent in Europa. Bovendien was de weigering volgens de Europese Commissie een duidelijk geval van discriminatie omdat Visa andere betaalkaartoperators zoals Citigroup wel toeliet.

Die uitsluiting is een beperking van de concurrentie, aldus Neelie Kroes gisteren. Dat heeft er toe geleid dat Morgan Stanley geen Visabetalingen -60% van de markt- kon afhandelen bij de kleinhandelaars, hoewel de bank voldoende knowhow en concrete plannen had om op dat punt de concurrentie aan te gaan. 'De keuze voor de kleinhandel om de betalingen af te handelen, was dus beperkt', aldus Kroes.

Daar bleef het niet bij. Ook spelers in een Spaans asfaltkartel kregen een boete van 183 miljoen euro om gedurende bijna twaalf jaar, van 1991 tot 2002, de Spaanse markt onder elkaar te hebben verdeeld rond de zogenaamde 'asfalttafel'. De beboete boosdoeners zijn het Spaanse Repsol en Cepsa, het Zweedse Nynäs en het Portugese Galp. Het Britse BP dat de hele tijd mee in het kartel zat, kreeg geen boete omdat het de praktijken bij de Commissie in 2002 opbiechtte. Repsol en Cepsa kregen een vermindering van boete.

Gisteren heeft Kroes ook opnieuw groen licht gegeven voor de samenwerking op het domein van de muziekuitgeverij tussen Sony en Bertelsmann. Een eerdere beslissing in die zin uit 2004 werd vorig jaar door het Europees Hof vernietigd. De Concurrentie-administratie van de Commissie heeft de zaak opnieuw onderzocht en vond geen enkel concurrentieprobleem. (bb)