Brussel nog eens relatief sterk
Euronext Brussel was gisteren, met een winst voor de Bel-20 van 0,36%, een van de beste beurzen, na de Britse Footsie die 0,54 % won. Die stijging is zeer pril en gaat samen met het milderen van de angst voor een zware financiële crisis. Daarom zijn de financiële aandelen weer meer in trek.

Zo wonnen de financiële zwaargewichten Dexia (+0,9% tot 22,31 euro) en KBC (+1,3% tot 99,19 euro) weer terrein, net als hun Europese sectorgenoten. Beleggers hopen dat het ergste van de kredietcrisis achter de rug is. De Zwitserse bank UBS heeft op basis daarvan zijn koersdoel voor Dexia opgetrokken tot 23 euro.

Fortis, dat dinsdag 2,3 procent won, verloor toch weer 1,4 procent tot 20,92 euro. Het inschrijvingsrecht om nieuwe Fortis-aandelen te kopen tegen 15 euro zakte 5,3 procent tot 3,89 euro. Er werd druk gearbitreerd tussen het aandeel en het inschrijvingsrecht, wat de handel op Euronext Brussel naar een recordhoogte stuwde. De handel in het aandeel en het recht was goed voor 664 miljoen euro. Ondertussen heeft ook de Europese Commissie heeft de geplande overname van delen van de Nederlandse bankgroep ABN AMRO door Fortis onder voorwaarden goedgekeurd. Fortis moet van de Commissie de factoringdochter van ABN AMRO wel volledig afstoten. Ook de Nederlandse afdeling zakenbankieren zal Fortis ten dele van de hand moeten doen.

Mobistar was binnen de Bel-20 de grootste stijger met een winst van 2,9 procent tot 59,55 euro. Het aandeel herstelde daarmee deels van de twee opeenvolgende flinke verliesbeurten op maandag (-3,3%) en dinsdag (-2,4%). Het beurshuis Lehman Brothers verlaagde maandag zijn advies.

Umicore won 2 procent tot 175,9 euro. Umicore en Zinifex hebben het startschot gegeven voor de beursgang van hun gezamenlijke zinkdochter Nyrstar. De beursintroductie is gepland voor de komende weken op Euronext Brussel. Omega Pharma verloor 0,2 procent lager op 62,67 euro. De intekenperiode voor de beursgang van Arseus, de afdeling van Omega Pharma die diensten en producten levert aan medische beroepen, is vervroegd afgesloten. De eerste notering van Arseus op Euronext Brussel en Euronext Amsterdam is gepland voor 5 oktober. Voorts blijkt dat Marc Coucke, de referentieaandeelhouder van Omega Pharma, zijn belang in Omega heeft verminderd van 30,24 tot 28,54 procent.