BMW (63 euro) is voor Behoorlijk Beleggen het voorbeeld van een ‘waarde'-aandeel: dat kan wel fors dalen tijdens een crisis, maar komt altijd terug. Het aandeel noteert nu 30% hoger dan op zijn topkoers en verdriedubbelde tegenover het dieptepunt in 2009. Maar ondertussen is de waardering ook veel hoger dan een paar jaar geleden.

Beleggers leggen de lat voor BMW wel erg hoog, vindt Behoorlijk Beleggen, want BMW zal zijn eigen prognoses moeten overtreffen. De verrassing kan eigenlijk enkel van de Chinese markt komen, want in de westerse landen lijkt spectaculaire groei of toename van het marktaandeel niet direct aannemelijk. BMW verkoopt in China zowat 60.000 wagens per jaar (of 12 % van de BMW-verkoop), op een markt van 10 miljoen wagens. Zo bekeken is een verdubbeling op die Chinese markt zelfs niet uit te sluiten. Maar tegen 14,5 tot 16 keer de verwachte winst van dit jaar is er weinig potentieel voor het aandeel. Niet kopen dus.

Beursparels

Beursparels ziet nog steeds mogelijkheden in producenten van belangrijke meststoffen zoals PotashCorp (141 dollar).

Een zesde van de mensheid is het slachtoffer van ondervoeding. Dagelijks sterven 24.000 mensen van de honger. Naast corruptie en wanbeleid zijn verstedelijking en het inefficiënte gebruik van het landbouwareaal belangrijke oorzaken. Bovendien is de wereldbevolking sinds 1950 verdubbeld tot 6,7 miljard en wordt tegen 2050 een groei verwacht tot 9,2 miljard. Het watertekort zal de komende decennia vooral China en India hard treffen, waardoor een verhoging van de gemiddelde opbrengst per hectare er onontbeerlijk wordt.

Onderzoek heeft uitgewezen dat China tot vier keer meer meststoffen zou moeten gebruiken dan het vandaag doet. India en Brazilië hebben al een weg afgelegd, maar het verbruik kan nog eens verdubbelen.

Als marktleider in potas (en met reserves voor nog 100 jaar) en met een derde stek in fosfaat en stikstof moet PotashCorp (141 dollar) kunnen profiteren van de stijgende vraag naar kunstmest. Potas is een natuurlijke meststof, waarvoor geen substituut bestaat en komt voor in verdampte zeeën. Het management van PotashCorp blijft zich focussen op de lange termijn en deed er goed aan zich tegen het overnamebod van BHP Billiton te verzetten. Door investeringen in extra capaciteit ziet het bedrijf zijn productiecapaciteit in potas de komende jaren nog belangrijk toenemen.

De inelasticiteit van het aanbod en het beperkt aantal producenten — oligopolie — zijn een garantie op mooie winstmarges. Houden. Koopwaardig bij terugval tot 120 dollar.

Beurssucces

Thrombogenics (19,25 euro) heeft 56 miljoen euro vers kapitaal opgehaald zonder dat de gewone aandeelhouders de kans kregen mee te doen. Daar hoeft u niet rouwig om te zijn, want ondertussen kunt u aandelen gewoon op de beurs kopen aan ongeveer dezelfde prijs. Beurssucces zou dat niet doen, want na zo'n operatie valt de koers vaak terug.

Het aandeel is wel te behouden. Om te kopen lagere koersen (18 euro) afwachten.