Na de enorme klim van de langetermijnrente in de Verenigde Staten is de vraag hoe consumenten en beleggers gaan reageren.

Van onze medewerker

Na twee dagen van een pijlsnel klimmende obligatierente was het gisteren tijd voor een pauze. De aandelen in Azië en Europa bleven wel hoger klimmen, maar nog steeds in een gezapig tempo. De Bel20 kroop 0,27% hoger. Een aantal industriële aandelen zoals Bekaert en Umicore ging lager omdat China de belastingvoordelen voor kopers van een auto wellicht gaat stopzetten.

Daarmee slaat China een andere richting in dan de VS, waar president Obama door een akkoord met de Republikeinen iedereen verraste door vrijwel alle bevolkingsgroepen maximale belastingvoordelen te geven. Aan die vrijgevigheid voor de burgers zitten natuurlijk ook een aantal weerhaken.

Niet alleen belast dat de al erbarmelijke staatsfinanciën van de Verenigde Staten (DS 9 december). Door de sterke klim van de langetermijnrente is ook de hypotheekrente (zie grafiek) fors gestegen. En duurdere leningen zijn geen goed nieuws voor de nog steeds depressieve vastgoedmarkt. Bovendien is ook de rente op kortere looptijden gestegen, zodat mensen die een hypotheek hebben met een variabele rente, al op korte termijn hun maandelijkse betalingen zien stijgen.

We moeten dan maar hopen dat de hogere hypotheekrente de huizenmarkt niet (opnieuw) onder druk zet, want dat dreigt het vertrouwen van de Amerikaanse consument net weer onderuit te halen.

Zoals bekend is het erg belangrijk dat mensen vertrouwen hebben in de toekomst, wil de economie vooruitgaan. Dat is een van de redenen waarom Ben Bernanke massaal geld in de Amerikaanse economie pompt. Hij hoopt dat daardoor onder meer de aandelenkoersen klimmen, wat de bedrijvigheid moet stimuleren en een positieve groeispiraal op gang moet brengen.

Als de rente niet echt verder uit het dak gaat, is de recente klim van de obligatierente wellicht niet te schadelijk en is het een moeilijk te vermijden nevenwerking van het erg ingrijpende beleid in de VS. De rente was de jongste maanden trouwens ook tot een abnormaal laag niveau gezakt.

De vraag is dan of de beleggers hun houding niet al te sterk gaan wijzigen. Uit een recente enquête bij Amerikaanse beleggers bleek dat de intenties om in aandelen te beleggen nog steeds op een laag pitje blijven. Tegelijk zijn ze ook niet erg enthousiast om nog meer in obligaties te beleggen.

Liefst 40% van de ondervraagden verklaarde dan maar nog meer cash aan te houden. Daarmee kunnen ze natuurlijk snel alle kanten uit. De glazen bol blijft dus erg moeilijk te lezen.