In januari steeg de rente in Europa verder. De Belgische rente zit zelfs op het hoogste niveau sinds twee jaar. Onrustwekkend?

Christophe Dispas en Ronald Van Steenweghen, obligatiespecialisten bij Bank Degroof, vinden de klimmende evolutie normaal.

‘Het heeft niets te maken met de stijging die zich voordien voordeed in de periferie van Europa. Je mag niet vergeten dat de rente de jongste jaren naar een historisch bijzonder laag niveau was gezakt.'

‘In januari heeft onder meer de hogere inflatie de rentetarieven hoger geduwd', zegt Dispas. ‘De ECB maakte bovendien duidelijk dat ze de inflatie zal bestrijden. Er zijn twee tegengestelde krachten: een verbetering van de economische situatie zal de rente verder de hoogte in stuwen, terwijl de broosheid van het herstel dan weer weegt op de rente.'

Wat betreft België vinden Dispas en Van Steenweghen dat de financiële markten al bij al hun vertrouwen blijven behouden in Belgische staatsobligaties.

‘Het hogere niveau dat we nu zien, heeft vooral te maken met de algemene rentestijging. Maar de tijd speelt natuurlijk niet in het voordeel van België. Het zou zeker beter zijn dat er snel een politieke oplossing wordt gevonden om te vermijden dat beleggers Belgische staatsobligaties echt nog meer gaan mijden', zeggen de obligatiespecialisten van Degroof.

‘Ondertussen blijven beleggers tuk op bedrijfsobligaties,' merken ze bij Bank Degroof. ‘De stevige balansen en de behoorlijke economie zijn troeven om hierin te beleggen.'

Dispas: ‘In de huidige omgeving kunnen voorzichtige beleggers ook terecht in de aan inflatie geïndexeerde obligaties. Een manier om zich te beschermen tegen verlies aan koopkracht. De inflatiegelinkte obligaties van de Franse overheid zijn het overwegen waard.' (zie selectie tabel)

Voor wie wat meer risico kan nemen, zien Dispas en Van Steenweghen wel iets in inflatiegelinkte Italiaanse obligaties of obligaties van bedrijven.

In de tabel staan obligaties van onder meer Deutsche Telekom, BMW en GDF Suez.

Bank Degroof is ook wel positief voor obligaties uit de groeilanden. Maar dat brengt ook wisselkoersverschillen mee, wat dit soort obligaties een hoger risico geeft.

‘Bovendien is het minder aan te raden hier in individuele titels te beleggen en kun je beter kiezen voor een gespecialiseerd beleggingsfonds.'