Verdediging Dammekens vraagt vrijspraak
Carl Dammekens.blg
Foto: © KURT DESPLENTER
Assisenpleiter Filip Van Hende vroeg het hof gisteren de vrijspraak voor Carl Dammekens, voormalig financieel directeur van L&H. 'Dammekens heeft alles gedaan wat van hem kon worden verwacht, beschikkend over de informatie waarover hij beschikte. Hij steunde op professionele adviezen van KPMG. Hij heeft gehandeld in een onoverkomelijke dwaling.' Volgens Van Hende begon Dammekens in 1990 bij L&H toen daar zo'n twintig personen werkten. Hij eindigde als financieel directeur van een groep met 6.000 werknemers waar, sinds de komst van Gaston Bastiaens, sprake was van een tsunami inzake groei en overnames.

Dammekens, wiens departement moeite had de groei te volgen, deed een toenemend beroep op KPMG. 'KPMG evolueerde van revisor naar adviseur. Boekingen werden voorafgaandelijk voorgelegd. Niets werd geboekt zonder hun fiat. Dit is de realiteit en geen schuldafwijzing.'

Het was op Dammekens' verzoek dat KPMG elk kwartaal naar L&H kwam, in plaats van 2 keer per jaar. 'Hij handelde als een goed huisvader', zei Van Hende. Die wees er ook op dat Dammekens slechts een uitvoerder was. Dammekens gaf ook zelf aan dat het bedrijf op zoek moest naar een expert en dat hij dat niet kon zijn. KPMG, naast verdachte ook burgerlijke partij, heeft zijn zaak laten vallen tegen Dammekens. Hauspie excuseerde zich recent dan weer tegenover hem. (pdd)