Ikea Gent maakt winkel in Ternat overbodig
De Ikea-winkel in Ternat.blg
Foto: © HERWIG VERGULT
Ikea sluit eind dit jaar zijn vestiging in Ternat. Die wordt vervangen door een winkel in Gent.

DETAILHANDEL

De Ikea-winkel in Ternat is 25jaar oud en in vergelijking met andere winkels vrij bescheiden van omvang. Om het Ikea-concept volledig tot zijn recht te laten komen, is er meer ruimte nodig. Die is er niet in Ternat, maar wel in Gent. De Zweedse meubelreus is al tien jaar bezig met het verkrijgen van de nodige vergunningen om in de nabijheid van het beurscomplex Flanders Expo een nieuwe winkel te bouwen. De vergunning is intussen toegekend. Gehoopt wordt dat de nieuwe vestiging eind dit jaar de deuren kan openen.

De winkel wordt een stuk groter dan die in Ternat en ook veel moderner. De winkeloppervlakte bedraagt 30.000 vierkante meter, er komt parkeergelegenheid voor 1.900 wagens en een restaurant voor 625 personen. Het dak wordt integraal bekleed met zonnepanelen en een biomassa-installatie zorgt voor de ecologische verbranding van houtafval. Er zullen 450 mensen in het nieuwe woonwarenhuis kunnen werken. Dat zijn er ruim dubbel zoveel als in Ternat, waar tweehonderd mensen aan de slag zijn. Zij zullen allemaal in Gent terecht kunnen.

De klanten van Ikea Ternat kwamen voor 70procent uit Oost- en West-Vlaanderen, twee provincies die tot nu toe verstoken waren van een Ikea-winkel. Vlaams-Brabant daarentegen heeft er drie: behalve in Ternat zijn er ook Ikea's in Anderlecht en Zaventem. In totaal heeft Ikea zes winkels in ons land. Er werken in België 2.300 mensen voor het bedrijf, wereldwijd zijn dat er 118.000. (rmg)