De vrees voor een recessie in de Verenigde Staten - de grootste economie ter wereld - heeft de olieprijs gisteren fors doen zakken. Een vat ruwe olie (159 liter) werd goedkoper omdat oliehandelaren en speculanten ervan uitgaan dat een recessie het verbruik zal drukken.

Goud werd ook goedkoper, maar dat had dan weer alles te maken met investeerders die de verliezen op de aandelenmarkten compenseerden door winst te nemen op hun goudbeleggingen.

In de Verenigde Staten daalde de olieprijs gisteren voor het eerst sinds 10 december onder de negentig dollar. Minder dan drie weken geleden werd voor een vat ruwe olie nog honderd dollar betaald. In de Verenigde Staten daalde de olieprijs met 1,9dollar of 2,1procent tot 88,67dollar.

De goudprijs viel gisteren terug tot zijn laagste peil in twee weken. Een stijgende dollar en beleggers die grondstoffen verkopen om het verlies van hun aandelenportefeuille te dekken, verklaarden de prijsdaling. De goudprijs zakte 1,5 procent tot 869,94 dollar per ounce. De vaststelling dat de euro gisteren alweer goedkoper werd tegenover de dollar en terugviel tot het laagste peil in drie weken, zette beleggers aan om goud van de hand te doen. Een forse prijsdaling van de goudprijs wordt echter niet verwacht. 'Gezien de groeivertraging in de Verenigde Staten en de vrees dat Amerika in een recessie zal terechtkomen, zullen handelaars nog een poos proberen om wat veiligheid in hun portefeuille in te bouwen', zegt een handelaar in edelmetalen. (pse)