Volgens Luc Coene van de Nationale Bank kan Fortis niet op eigen kracht verder.

financien

De bank Fortis zal op termijn een andere naam kiezen. Dat heeft topman Peter Van de Kerckhove van Fortis Bank zich dit weekend tijdens een beleggersdag laten ontvallen.

Als de overname van Fortis Bank door haar Franse tegenhanger BNP Paribas een feit wordt, dan is het tijd voor een vernieuwde naam om met een nieuw elan op de markt te komen, zei hij. Hij wou voor het overigens niets kwijt over de nieuwe naam. De knoop over de nieuwe naam zou nog niet doorgehakt zijn. De naamsverandering geldt enkel voor de bank Fortis die in België en Luxemburg is overgenomen door BNP Paribas.

De vice-gouverneur van de Nationale Bank, Luc Coene, waarschuwde het voorbije weekend degenen die de verkoop van Fortis België aan het Franse BNP Paribas ongedaan willen maken. Het is volgens hem onrealistisch te denken dat Fortis op eigen kracht verder zou kunnen gaan. 'Wie dat denkt is, aan het dromen. Het zou een ramp zijn als de deal ongedaan wordt gemaakt want Fortis is in huidige moeilijke marktomstandigheden niet in staat om te overleven', verklaarde hij zaterdag in een gesprek met VRT-nieuwsredactie.

Volgens Luc Coene heeft de Belgische regering het onderste uit de kan gehaald om Fortis te redden. De verkoop aan de Franse bank BNP Paribas was volgens hem de enige realistische mogelijkheid om de bank en de spaarders veilig te stellen. Nationaliseren was geen alternatief omdat het voor de staat geen optie was om een bank over te nemen waarvan het management alle geloofwaardigheid bij de financiële markten verloren had en die letterlijk aan het leeglopen was.

'BNP Paribas beschikte over de financiële middelen en over de managementcapaciteiten om de bank over te nemen. De Belgische staat had die middelen niet', stelde Coene. Hij voegde er nog aan toe dat BNP Paribas de enige was die interesse had in een overname van Fortis.