Europa en Azië willen het internationale monetaire en financiële systeem hervormen.

De 43 staats- en regeringsleiders die deelnamen aan de zevende Europees-Aziatische top (ASEM-top) in Peking zijn onder meer voorstander van een grotere regulering en controle.

De ASEM-top vindt het zeer noodzakelijk dat 'de relatie tussen financiële innovatie en regulering' serieus wordt uitgeklaard. De verklaring pleit tevens voor meer supervisie en regulering van alle financiële actoren.

Verder vinden ze dat het Internationaal Monetair Fonds (IMF) landen moet bijstaan die lijden onder de crisis.

Tot slot scharen de twee continenten zich ook nog uitdrukkelijk achter het initiatief van de Franse president en huidige EU-voorzitter Nicolas Sarkozy om een internationale top te organiseren die maatregelen uitwerkt en nadenkt over de nodige hervormingen. Dat gebeurt op 15november in Washington.

De top Europees-Aziatische top werd zowat volledig beheerst door de financiële crisis die de Verenigde Staten en Europa in haar greep heeft. Azië weerstond de storm tot voor kort beter, maar begint ook steeds meer de impact ervan te voelen.

De Belgische eerste minister, Yves Leterme, mocht zaterdag overigens de slottoespraak van de top houden, aangezien hij in de tweede helft van 2010 - wanneer België het voorzitterschap van de Europese Unie waarneemt - de gastheer is van de volgende ASEM-bijeenkomst. Hij zei uitdrukkelijk zijn steun toe aan het pleidooi van Nicolas Sarkozy voor een Europese economische regering.

Leterme gaf alvast een rist dringende suggesties mee. Hij pleitte op Europees niveau voor de oprichting van een waakhond die niet alleen financiële instellingen superviseert zoals banken, verzekeringsmaatschappijen of pensioenfondsen, maar ook ratingbureaus en hefboomfondsen. Daarnaast wil Leterme een Europees interventiefonds in het leven roepen dat in noodsituaties tussenbeide komt, onder meer door leningen te garanderen of kapitaalinjecties te doen.