Fortis-trio wil vijandig bod lanceren
Het bankentrio voert de druk verder op. Ook zonder toestemming van ABN Amro wil het drietal bieden op alle aandelen.

BANKEN

Van onze redacteur

Nico Tanghe

De biedstrijd om ABN Amro wordt steeds grimmiger. Het trio Fortis, Royal Bank of Scotland (RBS) en Santander liet gisteren weten dat het van plan is om een vijandig openbaar bod uit te brengen op alle aandelen van de Nederlandse bank.

De drie hebben ABN Amro daarvan donderdagavond formeel op de hoogte gebracht. Details over de transactie kan het drietal echter pas vrijgeven over zeven dagen, zoals bepaald in de Nederlandse wetgeving.

Eerder deze week maakte het consortium al bekend dat het een tegenbod overweegt van 72miljard euro. Daaraan was wel de voorwaarde verbonden dat ABN Amro de aangekondigde verkoop van zijn dochter LaSalle aan Bank of America zou herroepen.

Maar op de aandeelhoudersvergadering bleek overduidelijk dat ABN Amro-topman Rijkman Groenink dat helemaal niet van plan is. Sterker nog, als er binnen anderhalve week (6mei, red.) geen tegenbod komt op LaSalle dan bepaalt de overeenkomst dat de verkoop aan Bank of America een feit is.

Om dat scenario te vermijden schakelt het Fortis-consortium nu een versnelling hoger. De banken nodigen weliswaar de top van ABN Amro uit om hun voorstel 'zo snel mogelijk' te komen bespreken, maar ongelimiteerd wachten op de toestemming van de Nederlandse bank is niet langer een optie. Want de klok voor de verkoop van LaSalle tikt ongenadig verder. Door de formele aankondiging van een (vijandig) bod hoopt het bankentrio die tijdbom tijdig te ontmantelen. Want in hun redenering is een bod op ABN Amro ook impliciet een bod op LaSalle.

De zekerheid dat er een concreet bod op tafel komt, is ook een duidelijk signaal naar de aandeelhouders van ABN Amro. Al betekent het wellicht dat het Fortis-consortium zijn bod 'blind' zal moeten uitbrengen. Want de Nederlandse bank wou enkel de boeken openen als het drietal beloofde de komende twaalf maanden geen bod te lanceren zonder de goedkeuring van ABN Amro. Het bankentrio heeft voorlopig tevergeefs gevraagd die voorwaarde te verwijderen.

Ondertussen voeren ook de aandeelhouders van ABN Amro de druk verder op. Donderdag bleek al dat de meesten het oneens zijn met Rijkman Groenink, die hardnekkig vasthoudt aan het bod van het Britse Barclays. Bijna 68procent van de aandeelhouders steunde een motie van het Britse hefboomfonds TCI om ABN Amro op te splitsen en in delen te verkopen.

Maar de top van ABN Amro is door die motie niet gebonden. Daarom daagt de VEB, een vereniging van kleine beleggers, ABN Amro nu voor de Nederlandse rechter om de verkoop van LaSalle te laten bevriezen. Volgens de belangenvereniging had ABN Amro de transactie vooraf moeten voorleggen aan de aandeelhouders. Groenink & co betwisten dat. Vanochtend was al een eerste hoorzitting gepland.

Daardoor groeit de kans dat de biedstrijd om ABN Amro zal uitdraaien op een juridische loopgravenoorlog. Een uitspraak doen over de uitkomst van de biedstrijd is daarom onmogelijk. Al zouden de kansen van het Fortis-consortium wel fors stijgen als de Nederlandse rechter de verkoop van LaSalle zou blokkeren.

Dossier:

www.standaard.biz/abnamro