Even ademhalen
Met de noodkreet 'België dreigt Griekenland aan de Noordzee te worden' trachten de verzamelde Belgische werkgevers aan te geven dat het gevaarlijk is het daglicht (België heeft een kostenprobleem) te ontkennen. Ironisch genoeg zorgde datzelfde Griekenland er gisteren voor dat de beleggers weer moed vatten na de eerste slechte beursweek van het jaar.

De Griekse overheid organiseerde gisteren een veiling voor 5 miljard euro aan nieuwe staatsobligaties. De geruchten willen dat daar een zeer grote interesse voor bestaat: de vraag zou zelfs vier keer groter zijn dan het aanbod.

Maar de interesse is er niet zomaar: door de grote koersdaling van de bestaande Griekse staatsobligaties moest Griekenland vorige week tot 300 basispunten meer interest betalen dan Duitsland, de referentie van de eurolanden. Als Duitsland 3,22% rente betaalt op obligaties met een looptijd van tien jaar, dan moeten de Grieken elk jaar 6,22% afdokken. Dat is bijna het dubbele.

Dat bijzonder slechte nieuws zat mee achter de zwakke beursweek, zodat de plotse interesse voor de Griekse obligaties (die de spread 10 basispunten deed dalen) nu voor een positieve noot kon zorgen. De meeste Europese beurzen konden de winst echter niet vasthouden omdat Wall Street toch nog zenuwachtig was.

Er werd geopend met een forse winst, maar een paar stoorzenders duwden de koersen daarna op en neer. Zo bleken de verkopen van bestaande huizen in december meer gedaald dan verwacht. De focus van de markt is meer verschoven naar commercieel vastgoed. Dat is echter geen bevrijding, want die markt zal nog pijn veroorzaken.

In het weekend leek er in de VS ook oppositie te komen tegen een nieuwe termijn voor Fed-voorzitter Ben Bernanke, maar de meeste waarnemers denken dat hij toch genoeg steun geniet in de Senaat.

De grootste factor voor de betere start van de nieuwe beursweek was echter een tweede lezing van de plannen van Obama voor de structurele hervorming van de Amerikaanse bankensector.

Die plannen zijn nog vaag, zodat iedereen er nog zijn eigen uitkomst in kan lezen. De bankaandelen zetten hun glijvlucht gisteren stop.