Pensioenleeftijd optrekken: een goed idee?
Foto: Jobat.be
'Indien u in 1967 een 20-jarige Britse jongeman was, dan was de kans groot dat u vrolijk een liefdesliedje van The Beatles neuriede: 'Will you still need me, will you still feed me, when I'm sixty four'. Op dat moment was de pensioenleeftijd in Engeland immers 64 jaar', verklaart professor organisatiepsychologie Frederik Anseel

Het ziet er echter niet goed uit voor onze verliefde jongeman. Dit jaar wordt hij eindelijk 64 jaar oud, maar de pensioenleeftijd is ondertussen 65 en wordt verhoogd tot 68 jaar. Ook in onze buurlanden plant men de pensioenleeftijd op te trekken tot 67.

>

In eigen land bond Frank Vandenbroucke vorig weekend de kat de bel aan. De reden voor het verhogen van de pensioenleeftijd is de gestegen levensverwachting. We leven vandaag aanzienlijk langer na ons pensioen, en het pensioenstelsel kan die gegroeide kosten niet meer dragen. Dus moet er langer gewerkt worden. Dat is een economische realiteit. Men stelt zich echter maar weinig vragen bij de gevolgen op de werkvloer: zijn oudere werknemers wel even performant en even gemotiveerd?

In principe moeten we ons geen zorgen maken over het optrekken van de pensioenleeftijd. Het wordt wel tijd dat we werk maken van een flexibeler beleid.

>

>

>