Mag mijn baas me verbieden buiten de werkuren op Facebook te zitten?
Foto: Jobat.be
Dat bedrijven kunnen beslissen om hun werknemers op het werk geen toegang te geven tot Facebook weten we allemaal. Maar je baas heeft ook iets te zeggen over wat je in je vrije tijd op Facebook en andere sociale media doet.

"Mensen zetten dingen op Facebook die ze niet openlijk tegen hun baas zouden durven zeggen, of in een lezersbrief zouden schrijven. Wij zien betwistingen hierover steeds vaker opduiken", vertelt Marga Caproni, advocaat bij Loyens & Loeff. "Zo had een werknemer zich ziek gemeld en dezelfde dag via sociale media laten weten dat ze een leuke winkelnamiddag achter de rug had, haar werkgever kwam daar via via achter. Onlangs hadden we de case van een werknemer met een belangrijke positie in een groot bedrijf die op Facebook klaagde hoe afschuwelijk haar werkgever wel was. Mensen beseffen niet dat wat ze op Facebook zetten al snel door 200 man wordt gelezen, soms zijn de bazen zelfs toegevoegd als friend. Of een werknemer van Ford had een foto van een nieuw model op Facebook gezet enkele uren voor de officiële release ervan."

Uitlatingen op sociale media buiten de werkuren kunnen dus wel degelijk een nadelig effect hebben op de werkgever. Je baas kan je niet verbieden om in je vrije tijd op Facebook te zitten, maar hij kan wel bepaalde uitlatingen verbieden of bestraffen.

"Een werkgever kan perfect verbieden om vertrouwelijke informatie te verspreiden. Dat is altijd zo geweest, en dat geldt dus ook voor berichten op Facebook of andere sociale media. Doet een werknemer het toch, dan kan hij een strafzaak aan zijn been hebben", zegt Marga Caproni, advocaat bij Loyens & Loeff. Wat geldt in de reële wereld is dus ook van toepassing op het internet.

>

>