Werken in het buitenland: job vaak belangrijker dan partner
Foto: Jobat.be (jvc)
Wie in het buitenland wil werken, moet met heel wat rekening houden. Alles kan er anders zijn: van het sollicitatieproces tot het loon. En de weerslag op je relatie!

Hr-groep Manpower heeft voor Belgische kandidaten op dit moment 152 internationale functies in heel uiteenlopende sectoren. "Wie in het buitenland wil werken, moet vooral goed voorbereid zijn", vertelt Damien Van Thielen van Manpower. "Het rekruteringsproces is erg lang, van twee tot zes maanden tot zelfs een jaar voor heel specifieke projecten of profielen. We peilen bij de kandidaten naar hun kennis van het land en hun talenkennis, maar ook naar hun motivatie en persoonlijkheid."

De werkomstandigheden kunnen immers sterk verschillen: langere werkdagen, andere belastingen en dus een groter of kleiner verschil tussen bruto- en nettoloon.

Werken in het buitenland heeft echter ook een weerslag op het gezinsleven. "Expats werken vaak meer flexibel en worden geconfronteerd met grotere uitdagingen. Dat geeft hen natuurlijk hun rijke ervaring en een grotere zelfstandigheid en ondernemerschap, maar heeft ook zijn weerslag op de gezinssituatie. Iedereen moet zijn plaats vinden in deze nieuwe omgeving. Daarom raden we families meestal aan niet meteen samen te vertrekken. Liever geven we de werknemer de tijd om zijn werk, collega’s en omgeving te ontdekken. Zo heeft hij al een basis als zijn gezin arriveert."

>

>